Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Autor Rubikovy kostky má nový hlavolam!

Šest míčků – každý jiné barvy – je uvězněno uvnitř tří průhledných soustředných plastových koulí.
Šest míčků – každý jiné barvy – je uvězněno uvnitř tří průhledných soustředných plastových koulí.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Famous, INT, so - 
2. února 2009
13:05

Rubikova kostka jako královna všech hlavolamů má novorozeného sourozence. Její autor maďarský profesor Erno Rubik totiž vytvořil nový hlavolam, jehož pojmenoval Rubikova třistašedesátka neboli Rubik 360.

Podle něj by mohla být stejně úspěšná jako kostka, která patří dlouhodobě k nejprodávanějším hlavolamům. Ta přitom vstoupila na trh před třiceti roky a stala se absolutní královnou všech hříček.

Nikdy jste Rubikovu kostku nedokázali složit? Zde máte návod!

Nový hlavolam maďarského vynálezce prý určitě zaskočí i největší znalce Rubikovy kostky, představuje šest míčků uvězněných ve třech transparentních plastových koulích.

Nová hračka pro děti i dospělé se představí světu poprvé na veletrhu v Německu a to 5. února letošního roku. Opět se jedná o snadný princip fungování, ale s pouze jediným platným řešením, k němuž musejí dojít všichni ti, kdo se rozhodnou potrápit svůj mozek.

Barevné míčky z vnitřní koule musejí dostat řešitelé hlavolamu do otvorů ve vnější kouli, přitom každý míček má příslušný otvor označený svou barvou. Střední koule má pak jen dva otvory pro přemísťování míčků.

„Naše společnost je velmi nadšená a velmi se těší na to, až bude Rubik 360 uvedena na trh,“ uvedl Ron van Bruchem, zakladatel Světové asociace Rubikovy kostky.

Rubikova kostka Rubikova kostka | en.wikipedia.org


Jak nový hlavolam funguje?

Šest míčků – každý jiné barvy – je uvězněno uvnitř tří průhledných soustředných plastových koulí.

Míčky se přemísťují z vnitřních prostor do otvorů vnější koule.

Cesta k úspěchu vede skrz dva otvory ve střední kouli.

Šest míčků – každý jiné barvy – je uvězněno uvnitř tří průhledných soustředných plastových koulí. Šest míčků – každý jiné barvy – je uvězněno uvnitř tří průhledných soustředných plastových koulí. | profimedia.cz


Fakta o originální Rubikově kostce:

- Má 43 252 003 274 489 856 000 možných kombinací.
- Bylo prodáno 350 milionů kusů.
- Nejpomalejším hráčem byl Brit Graham Parker (45), který kostku skládal neuvěřitelných 26 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi