Zpěvačka Marta Kubišová, senátor Petr Pithart, politik Jiří Čunek (KDÚ/ČSL), evangelický kněz a signatář charty Jan Dus, biskup Jan Klus, skladatel Petr Hannig. tyto a mnohé další osobnosti se postavili na podporu ing. Jana Fialy, který drží v pankrácké věznici již 37. den hladovku.

Pan Fiala byl zatčen před čtyřmi měsíci v souvislosti s potyčkou s justiční stráží v budouvě soudu Na Míčánkách v Praze 10. Záznam incidentu najdete zde: http://www.soudci.info/fiala.wmv

Boj s feministkami

Dne 8. 6. (dnes) čeká pana Fialu soud v budově Na Míčánkách. Po soudním stání se rozhodne, zda bude v hladovce pokračovat. Podle odborníků vydrží člověk bez jídla asi 60 dní.

Kolegové pana Fialy s hnutí za práva otců K213, jehož je předsedou, se domnívají, že je strkanice s justiční stráží jen záminka. Skutečným důvodem jsou prý jeho dlouhodobé aktivity proti feministické justici.

Ing. Fiala se "proslavil" například honičkou s justiční stráží po soudním dvoře poté, co soudci odňal spis a vyskočil s ním z okna, vítězstvím u štrasburgského soudu za své právo na dítě, nebo živou barikádou před brněnským úřadem pro mezinárodně-právní ochranu dětí.

Osa zla

Aktivista Fiala, který mnoho otců hájil u soudu, spatřuje problém české opatrovnické justice nejen v údajné "zkostnatělosti soudů. Slabinu vidí i ve agresivních feministických advokátkách a psycholožkách.

Zná i konkrétní jména: psycholožka Alena Uváčiková, koncipientka Ivana Spoustová, odvolaná ředitelka Ústavu pro mezinárodní ochranu dětí Lenka Pavlová a další.

Tato jména podle něj tvoří "osu zla", tedy základ zájmové skupiny, která poštvává matky proti otcům a bohatne na vlekoucích se opatrovnických sporech.

Sdružení typu Fond ohrožených dětí, Profem, Dům tří přání jsou podle něj feministické a parazitují na státních dotacích.

Odpůrci pana Fialu obviňují z extremismu a z toho, že neplatí alimenty. Pan Fiala již dříve přišel soudním rozhodnutím o syna, který byl svěřen do péče matce.

Děti

Podle hnutí k213 a ostatních skupin jsou otcové ve sporech o děti diskriminováni a často je s nimi u soudu zacházeno jako s méněcenými.

Podle statistik získává ve sporech o děti 92 % matek potomky do své péče. Otců pouhých 5 %, ač mají v mnoha případech lepší zázemí i výchovné předpoklady než matky. Tři procenta tvoří střídavá péče. V těchto statistikách zatím zaostáváme za civilizovaným světem.