V dalším díle seriálu o domácích mazlíčcích se tentokrát zaměříme na morče, které je spolu s křečkem a rybičkami tím nejčastěji chovaným a především skutečně oblíbeným zvířátkem. Důvodem je především to, že morčata jsou hodně roztomilá, společenská, přítulná, nekoušou, a především jejich chov je skutečně snadný. Můžete je tak pořídit už i těm nejmladším potomkům, kteří se při péči o ně naučí zodpovědnosti. Důležité je ale uvědomit si, že se morče v průměru dožívá 4–8 let, vzácně až 12 let. A také to, že jde o tvorečka, který potřebuje stálou společnost, aby se necítil osamělý, je tak vhodné pořídit najednou nejméně dva jedince stejného pohlaví.

Skinny morče je na péči nejnáročnější

Záleží jen na vás, které zvíře si vyberete. Každému se líbí něco jiného. Morčata mohou být zlatá, hnědá, černá, bílá i béžová. Některá jsou jednobarevná, jiná dvoubarevná i tříbarevná. Pořídit si můžete morče hladkosrsté, hrubosrsté, vírosrsté neboli rozetu, kudrnaté (rex), dlouhosrsté angorské nebo nahé skinny morče bez srsti. Poslední zmiňovaný druh je ale, na rozdíl od ostatních, na péči podstatně náročnější. Jejich jemná bezsrstá kůže vyžaduje pravidelnou péči a pozornost. Navíc se musí za den vícekrát krmit, a tím také častěji čistit jejich příbytek.

Morčata z pet shopu? Raději ne

Stejně jako u většiny dalších domácích zvířat i u morčat platí, že je nejlepší pořídit si je přímo v chovné stanici nebo u chovatele, který zvířatům poskytuje vše, co potřebují. Jen tak budete mít záruku, že si domů přinesete zdravé jedince. Před tím, než si vyberete, se také můžete podívat, kde a v jakém prostředí morčata vyrůstají, odpozorovat, jaké má ten který exemplář povahové vlastnosti.

Počítejte ale také s tím, že se chovatel bude zajímat o to, kde a s kým bude morče žít, kdo o něj bude pečovat, jak bude ubytované. Můžete si ale být jisti, že vám v budoucnu ochotně poradí se vším, co s chovem souvisí. Morče si samozřejmě můžete levněji koupit i v každém pet shopu, zde ale hrozí, že pochází z některé z mnoha množíren, ve kterých jsou zvířata chována v otřesných podmínkách jen za účelem zisku.

Klec pro morče, akvárium, nebo box?

Zvířeti dopřejte dostatečně velký příbytek, který může mít v podstatě jakoukoliv podobu. Platí ale čím větší, tím lepší. Minimální velikost obydlí pro jednoho jedince je 60 x 35 x 35 centimetrů, dvě morčata potřebují délku alespoň 80–100 centimetrů a hloubku 50 centimetrů. Morče na rozdíl od křečka nešplhá, takže příbytek nemusí být moc vysoký.

Nejlepší je zvolit jednu ze tří nejčastějších variant – akvárium, klec nebo plastový box. Nejvhodnější je klec, která dobře větrá, takže se v ní nedrží zápach jako v akváriu nebo v teráriu. Musí mít ale pevné, ne drátěné dno, aby byly citlivé tlapky morčat ochráněny. U skleněných příbytků je problém, kam umístit napáječku, navíc se také hůř čistí. Plastové boxy jsou vhodné především pro skinny morčata, která snadno prostydnou a lehce se zraní. Každý den své morče na chvíli pusťte z příbytku ven, aby se proběhlo.

Důležité je dopředu promyslet, kam příbytek postavíte. Morčata jsou háklivá na teplotu, průvan i hluk. Umístěte proto klec nebo akvárium na místo, kde na ně nebude táhnout a kde je nebudou rušit například televize nebo počítač. Ideální teplota prostředí je pro ně 18–24 °C. Pozor na přehřátí, pokud klec dáváte ven, například na lodžii nebo na zahradu.

Podestýlka, správná strava a dostatek hraček

Morče pod sebou potřebuje mít podestýlku. Nejlepší jsou hobliny z nelakovaného a nenapouštěného dřeva. Na ty je možné navíc nasypat slámu, která ale může způsobit poranění očí. Příliš dlouhá stébla proto nařezejte. Seno jako podestýlku nedávejte, nasákne močí a rychle začne zapáchat. Dalšími možnostmi jsou například kočkolity, papírová (celulózová) podestýlka nebo dřevěné či konopné pelety. Nepříliš vhodné jsou piliny, které jsou příliš jemné, dráždí oči a vnikají do nozder. Podestýlku měňte podle potřeby, minimálně jednou týdně.

Každý den zvíře musí mít k dispozici vhodnou potravu a vodu. Nezapomínejte, že morče je typický býložravec, proto musí dostávat rostlinnou potravu. Nejčastěji jsou to zelenina, ovoce, zelené krmení, seno a speciální směsi krmení pro morčata. Vhodné je krmit pravidelně každý den a ve stejnou dobu. Obvykle dvakrát denně (např. ráno zelenina a ovoce a večer zrní). Pozor na příliš studené ovoce a zeleninu z lednice. Nikdy zvířatům nedávejte plesnivé potraviny.

Nezapomeňte, že i když to tak nevypadá, je morče aktivní zvířátko, které si rádo hraje. Pořiďte nebo vyrobte mu proto do příbytku dostatek hraček. Tunely, různé úkryty, hračky na kousání nebo hračky ze sena jsou pro ně skvělou zábavou. Každý den se také mazlíčkovi dostatečně věnujte. Morčata jsou překvapivě velmi chytrá. Můžete je naučit stát na zadních, točit se, skákat a mnoho dalších triků.

Jak stříhat drápky, pečovat o zuby a srst?

U morčete pečujte především o to, aby dostatečně obrušovalo řezáky a nemělo je přerostlé. Na obrušování dobře slouží minerální tyčinka nebo tvrdý chléb. Jednou za několik týdnu zastřihněte drápky. Pozor, abyste je nezastřihli příliš do hloubky a zvíře nezačalo krvácet. Pokud si na to netroufáte, zajděte k veterináři, který vám ukáže, jak na to.

Morčata jako všechna jiná zvířata línají. Proto je potřeba jim srst pravidelně pročesávat speciálním kartáčem. V obchodech s doplňky pro mazlíčky vám poradí, který je pro vaše morče nejvhodnější.  Dlouhosrstá kartáčujte nejlépe každý den, hladkosrstá jednou za týden. Několikrát do roka je můžete i vykoupat. Nedělejte to ale příliš často, naruší to jejich přirozené tělní procesy. Dlouhosrsté druhy koupejte jednou za měsíc až dva, krátkosrsté tak čtyřikrát do roka a naháče stačí jen otřít vlhkým hadříkem.