Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Praze se vzneslo létající kolo! A co na to Jan Tleskač?

V Praze se vzneslo létající kolo!
V Praze se vzneslo létající kolo!  (Autor: Repro YouTube.com)
Autor: psch, ČTK - 
12. června 2013
14:48

VIDEO: Sny se staly skutečností! Jan Tleskač z Rychlých Šípů povstal z komixu a dokončil svůj tajemný plán! V Praze se vzneslo létající kolo! Zatím jenom s figurínou, ale na podzim projektanti plánují kompletní zapojení živého člověka!

Láska k dobrodružným románům Julese Verna přivedla skupinu inženýrů a designéru k sestrojení létajícího kola Flying Bike, které se dnes poprvé na několik minut vzneslo do vzduchu na pražském výstavišti Letňany.

Funkci křídel potřebných pro let nahradil statický tah šesti horizontálních vrtulí. Na kole zatím seděla jen figurína, na podzim by do "kokpitu" měl usednout člověk.

"Teď je projekt ve fázi, že kolo je řízeno pomocí vysílačky. Dále chceme pokračovat tak, abychom byli schopni na létajícím kole mít živého člověka," řekl ČTK Milan Duchek z firmy Duratec.

"Naší hlavní motivací při práci na projektu nebyl zisk nebo komerční zájem, ale splnění našich klukovských snů," uvedl člen řídícího výboru projektu Aleš Kobylík ze společnosti Technodat.

A co na to Tleskač?

Inspirací k projektu bylo také létající kolo Jana Tleskače z Rychlých Šípů Jaroslava Foglara. Právě do pověstného Ježka v kleci Tleskač totiž ukryl plány na létající kolo, kterých se chtěl zmocnit zámečnický mistr.

c3rb3r0s ( 13. června 2013 22:14 )

To je kolo na prd když to má motor. Já myslel že to bude šlapací. Takhle je to prachobyčejný vrtulník.

reeh ( 12. června 2013 19:02 )

Ale pokud si vzpomínám, tak Tleskačovo kolo bylo na lidský pohon !!!!!

japos22 ( 12. června 2013 15:41 )

Začínám mít obavy, aby ve vzduchu nezačali svištět šílenci na létajících kolech... asi by mi to na klidu nepřidalo

hogofogo173 ( 12. června 2013 14:57 )

Nevím, jestli dokážu šlapat tak rychle, jak to ty vrtule potřebují. A taky se mi zdá, že to nepůjde pověsit na zeď v garáži.

Zobrazit celou diskusi