Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drsná Ukrajina: Politici se mlátili v Kyjevě, proruské teroristy zatkli na východě

Autor: simao, ČTK - 
8. dubna 2014
12:57

Na Ukrajině dál houstne atmosféra. Na západě i východě země. V Kyjevském parlamentu se jak psi servali poslanci, na východě pak ukrajinská speciální jednotka Jaguar zatkla na 70 lidí - proruských ozbrojených útočníků, kteří chtějí odtržení od Ukrajiny.

K bitce politiků v Kyjevě došlo během schůze parlamentu, kdy poslanci měli projednat novelu trestního zákona. Jejím cílem je udělovat přísnější tresty za rozvracení státu a protistátní zločiny.

Dva členové pravicové strany Svoboda, kterou vede Oleh Ťahnybok, se dostali do rozepře se šéfem komunistické strany Petrem Symoněnkem a jeho partou. Symoněnko rád hovoří o zlatých časech SSSR, je prorusky orientovaný a podporoval svrženého prezidenta Janukovyče.

Proruské aktivisty dnes označil šéf komunistů za pokojné občany hájící svá práva, nacionalisty nejprve za politiky plnící proamerickou a prozápadní politiku, poté za ty, co chtějí zničit jednotu Ukrajiny. Pravicoví poslanci to nevydrželi s nervy, naběhli k řečnickému pultíku a pustili se do ruční výměny názorů.

Video  V kyjevském parlamentu se rozpoutala zuřivá bitka  - Reuters
Video se připravuje ...

Na západě Ukrajiny panují při pohledu na dění na východě velké obavy. Proruští demonstranti totiž burcují k odtržení několika oblastí a jejich připojení k Rusku. Padly i výzvy na příjezd Putinových vojsk.

K projednání byl proto v Kyjevě podán i návrh na vyhlášení výjimečného stavu v Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti. Tresty za protistátní jednání pak byly skutečně zpřísněny - za pokus o narušení územní celistvosti Ukrajiny má hrozit od 3 do 15 let vězení či doživotí, za vlastizradu od 12 do 15 let.

Zásah speciální jednotky Jaguar: Zatkli 70 proruských "teroristů"

Ukrajinské pořádkové síly přitom dnes na východě země ovládly zpět sídlo oblastní správy v Charkově, kde zatkly okolo 70 proruských separatistů. Ukrajinci to označili za "protiteroristickou operaci". Podle agentury Unian úřad vyčistila od separatistů speciální jednotka Jaguar z centrální Ukrajiny.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov pohrozil separatistům, obsazujícím se zbraní v ruce úřední budovy, že s nimi bude zacházeno "jako s teroristy a zločinci".

Foto z východu Ukrajiny: Zatčení proruští separatisté Foto z východu Ukrajiny: Zatčení proruští separatisté | Twitter

Rusové jsou však postupem Ukrajinců znepokojeni. "Zvláštní znepokojení budí okolnost, že do této operace je zapojeno i na 150 amerických specialistů ze soukromé vojenské organizace Greystone", tvrdí ruská diplomacie, podle které se do akce zapojili i "ozbrojenci nezákonně vyzbrojeného uskupení Pravý sektor" radikálního vůdce Dmytra Jaroše.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen pro změnu varoval Rusko před vojenským zásahem na východní Ukrajině. Moskva totiž má na hranicích připraveny deseti tisíce vojáků. A při pohledu na neoznačené separatisty německý deník Bild spekuluje, zda se Rusové již obsazování správních budov na východě Ukrajiny aktivně neúčastní.

hvezda8 ( 14. dubna 2014 09:44 )

NESRAT SE Z UKRAJINCEMA A DÁT JIM ZA PUČ KTERÝ PŘEDVEDLI POŘÁDNĚ PO TLAMĚ AŤ ŽIJE PUTIN.BYL JSEM TĚŽKÝ ZEMANOVEC ALE KOUKÁM ŽE JE ZEMAN TAKY HEZKÁ SV.NĚ AŤ SE NESERE A STARÁ SE O VLASTNÍ LID MÍSTO FANDĚNÍ ZLOČINECKÉMU NATO!!!!!!

kkkastr ( 11. dubna 2014 05:58 )

Otázkou je kdo jsou ti uchvatitelé. Ale to je názor tvůj, názor spodina. Opravdový demokrat a vnitřně svobodný člověk to vidí jinak

venxa ( 10. dubna 2014 22:56 )

Mas jaksi pravdu, je lepsi uchvatitelum zakroutit krkem nez jim pritakavat a priluhovat jak je zvykem velke casti ceskeho naroda.

kkkastr ( 10. dubna 2014 22:27 )

Ano toť odpověď demokrata. Přesně tak se chová tvé milované USA. Jak není po jeho tak zakroutí krkem. Jen jsi to potvrdil. Dávej pozor Vašíku Perníkáři ať tě to neklepne to bys u toho zrudl 

venxa ( 10. dubna 2014 21:52 )

Velice me potesilo ze se ruda svoloc citi urazena.Nic jineho si nezasluhujete(s vyjimkou zakroutit krkem).

Zobrazit celou diskusi