Proč barvit vajíčka chemickými barvami? Zkuste to udělat tak, jak to dělaly naše babičky. Stačí se porozhlédnout po kuchyni, spíži, nebo na zahradě a najdete spoustu dokonalých přírodních barviv. Jen se připravte na to, že barvy nebudou kýčovitě jasné, ale s krásným přírodním nádechem.

Žlutou nebo červenou?

Nejprve se rozhodněte, jakou barvou chcete docílit. Žlutá se vám podaří ze slupek ze žluté cibule. Na žlutohnědou potřebujete také slupky, ale z cibule červené. Chcete světlezelenou? Vsaďte na březové listí. Slupky z červené řepy, které vám zbydou třeba po vaření boršče, vykouzlí hnědočervenou. Ze šťávy vznikne růžovočervená. Rozkrájené listy červeného zelí promění bílá vajíčka na modrá.

Jak na to?

Nejjednodušší je dát do vroucí vody čerstvé vejce s několika lžícemi octa a vybranou barevnou přísadou. Intenzitu barvy ovlivníte tím, jak dlouho vejce bude v lázni a kolik barevné přísady dáte. Další možností je do horké lázně dát již vejce uvařená.

Přidejte lístky

Zdají se vám jen jednobarevná vajíčka nudná? Tak je ozdobte ornamenty. Je to jednoduché. Před tím, než dáte vejce do barvící lázně, navlečte na něj silonovou ponožku a pod ní přitisknete na skořápku lístky nebo květy. Pak ponožku natáhněte a dobře zavažte, aby se ozdoby neodlouply a začněte barvit. 

Náš tip

Po barvení nechte vejce dobře oschnout a pak je natřete olejem nebo sádlem, aby se pěkně leskla.

Jak obarvit vajíčka bez chemie, jen s pomocí přírody? Inspirujte se ve fotogalerii: