„Chci vám tlumočit, že na vás lidi doma myslí, že si vás váží a jsou hrdí na to, že mají takové vojáky. I já jsem na vás hrdý a předstupuji před vás s pokorou,“ řekl při včerejším setkání s vojáky na základně Bagrám ministr Stropnický.

Zároveň jim předal vzkazy a kondolence od běžných občanů, kterých se na ministerstvu sešlo několik set. „Máme z toho radost, je to samozřejmě pozitivní a povzbuzující,“ komentoval podporu jeden z vojáků.

Velitel strážní roty v Bagrámu kapitán Jiří Pazděra po ministrovi poslal dopis prezidentu Miloši Zemanovi. Vojáci v něm hlavě státu a svému vrchnímu veliteli děkují za projevenou soustrast rodinám padlých kolegů a vzkazují, že svůj úkol dokončí.

„Děláme konkrétní kroky, aby rodiny padlých vojáků dostaly to, co si zaslouží,“ zdůraznil Stropnický, který od vojáků dostal netradiční dárek – zarámovanou českou vlajku, která vlála na jednom z obrněných vozidel poničených při sebevražedném útoku. „Bude viset na opravdu čestném místě,“ slíbil ministr.

Bezpečnostní situace není dobrá Intenzita útoků na spojenecké základny se v poslední době stupňuje. „Jsme v období zvýšené aktivity Talibanu. Nebezpečí pro vojáky je tak pochopitelně větší,“ vysvětlil kaplan jednotky Tomáš Mlýnek. Ten společně s psychologem pomáhá vojákům vyrovnat se se ztrátou kolegů a kamarádů.

„Situace v jednotce odráží nedávné události. Na vojácích se to projevilo, ale dělají dál svoji práci,“ popsal náladu vojenský psycholog Rostislav Klíma. V prostorách ubytovny vojáci zřídili pietní místo. Na zdi visí fotky zabitých vojáků, pod nimi hoří svíčka.

Ministr navštívil také základnu v Kábulu Návštěva ministra Stropnického málem skončila pouze prohlídkou základny Bagrám. Jeho cestu do hlavního města Kábulu ohrozil několikahodinový raketový útok na tamní letiště. Velení uzavřelo vzdušný prostor, a tak hrozilo, že se bude muset ministr z Bagrámu vrátit do Česka. Těsně před konečným rozhodnutím ale přišlo povolení k přeletu. Ministr se tak mohl setkat se zástupcem velitele mise ISAF generálem Carstenem Jacobsonem, prohlédl si základnu KAIA a povečeřel s českými vojáky, kteří zde působí. Dnes ráno ministr svou návštěvu Afghánistánu zakončil prohlídkou americké polní nemocnice.

Autor: Armáda ČR