Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Popírá Okamura holocaust?! Nebyl to koncentrák, řekl o romském táboře v Letech

Podle Okamury nebyl romský tábor v Letech koncentrákem, ale pracovním táborem pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci.
Podle Okamury nebyl romský tábor v Letech koncentrákem, ale pracovním táborem pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci.  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl)
Autor: Vladimír Barák - 
2. srpna 2014
15:09

Popírá snad poslanec a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura hrůzy holocaustu?  Romský koncentrační tábor v Letech označil za lež. Ve skutečnosti prý šlo jen o pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci!

Na místě tábora je nyní vepřín, což romští aktivisté a ochránci lidských práv těžce nesou. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier proto chce dosáhnout toho, aby vepřín zmizel. Dlouhé roky se hovoří například o vybudování památníku.

Do ankety politiků na toto téma na Parlamentních listech se ale přidal i Okamura se šokujícím tvrzením. „Mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež. Byl tu pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli,“ uvedl Okamura s tím, že v táboře nebyl nikdo nikdy zabit a lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života.

Jeho slova přitom zcela nesouhlasí s historiky, kteří to dokládají fakty. Podle online deníku Echo24.cz například v roce 2011 vzniklo ve spolupráci Památníku Lidice a Úřadu vlády České republiky vzdělávací DVD Lety u Písku – místo, o kterém se nesmí mlčet. Podle zde citovaných odborníků v táboře v Letech zemřelo celkem 326 lidí, z toho 241 dětí. Dalších 420 bylo odtud převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Podle Okamury ale oběti v táboře rozhodně nebyly oběti jakéhokoli holokaustu. „Naopak srovnávání je neúctou ke skutečným obětem holokaustu, ať už Romů nebo Židů, ve skutečných koncentračních táborech,“ řekl.

Dodal také, že samozřejmě platí, že jakékoli násilí na lidech odmítá a odsuzuje. Jeho slova jsou ale o to více zarážející, že právě dnes, 2. srpna, si lidé na celém světě připomínají Mezinárodní den obětí romského holocaustu a ukončení činnosti romského koncentračního tábora v Osvětimi.

Po zveřejnění článku na Blesk.cz nám Tomio Okamura zaslal své vyjádření:

„To, že byl tábor v Letech pracovní, uvádí například Historický ústav akademie věd ČR ve své knize s názvem „Historikové a kauza Lety.“ V této věci již také proběhlo šetření policie, protože stejné tvrzení pronesl v minulosti europoslanec Miloslav Ransdorf a bylo na něj podáno trestní oznámení od Petra Uhla. Policie na základě odborných posudků dala Ransdorfovi za pravdu a neobvinila ho. Nedobrovolné sestěhování kohokoli je mi samozřejmě proti srsti, ale zde hodnotíme historii a je třeba hodnotit pokud možno přesně, bez emocí.“

 

sari.vok ( 4. srpna 2014 15:27 )

VLADIMÍR BARÁK , milý autore , koukám , že média se opravdu zapůjčí ke každé špinavosti .

sari.vok ( 4. srpna 2014 15:18 )

sari.vok ( 4. srpna 2014 15:13 )

sari.vok ( 4. srpna 2014 15:07 )

ONDŘEJ SLAČÁLEK Vyvlastněná paměť Tábor Lety spravuje Památník Lidice - tragédii Romů jsme tak dali do správy památníku, jehož hlavní rolí je připomínat jinou tragédii, masakr Čechů v rámci heydrichiády. To nejde brát pouze jako správní opatření, má jasný symbolický rozměr. Nejen, že se tu vůči Romům uplatňuje paternalismus i pokud jde o minulost, jako kdyby nebyli schopni postarat se o památku svých mrtvých. Tragédie Romů je navíc podřazena tragédii Čechů. Památku obětí mají ve správě potomci spolupachatelů a připomínají na jejím místě dozorce, který to určitě nemyslel zle a byl to český vlastenec. Romové jsou zbavováni své paměti a není to jediný případ. V současné době je ve hře i podřazení Muzea romské kultury pod Moravské zemské muzeum. Jako lichá výmluva zní nezájem samotných Romů. Mnoho romských intelektuálů se o minulost Romů zajímá. Že jich je zhruba tolik, kolik bylo zkraje devatenáctého století obrozenců mezi pragmatičtějšími Čechy, těžko může být argument. Jiná otázka je, zda Romové potřebují právě obdobu národního obrození. Lidé, kteří říkají, že nejdůležitějším bojem pro ně je zápas týkající se paměti a tábora v Letech, z nich dělají klasický národ - ten spojuje paměť společného utrpení a zápasů, pomníky neznámých vojínů či represálie proti národu. „Cikáni", které chtěla česká pravice nahnat do koncentračních táborů a které chtěli nacisté vyhladit, ale byli něco jiného než takovým národem. Byli společenstvím potulky, ne organizované paměti. Pomstít, ale nevzpomínat, platilo pro ně. Naše společnost, posedlá minulostí, by se v tomhle odstupu od historie od nich možná mohla poučit spíš, než aby dnešním Romům nutila svoje formy paměti. tento článek vyšel v Novém Prostoru číslo 417

itartas ( 4. srpna 2014 14:56 )

zabibol...ty veleblbe nevzdělaný a vymytá hlavo, kolik že to máš rozměr hlavy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa