Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Cadillaky na Route 66 září českou trikolórou

Autor: Slávka Červená - 
30. října 2014
23:00

Světovou premiéru filmu Route 66 Revisited! o slavné silnici, spojující východ a západ Ameriky, dnes večer zažijí ve Velkém kině ve Zlíně. Natočili ho zlínští nadšenci.

Chtějí ukázat, že na nejslavnější silnici světa se dá zažít spousta zábavy. „S pomocí 80 sprejů se oblékl legendární Cadillac Ranch v Texasu do barev české trikolóry. Přímo na silnici jsme uspořádali soutěž v pojídání jablkového koláče. Zúčastnil se jedlík Patrick Bertoletti z Chicaga, který ve Vizovicích spořádal 233 švestkových knedlíků a nikdo ho zatím nepřekonal,“ přiblížil producent Zdeněk Jurásek (52).

Silnici projel v roce 1998 jako první Čech na kole a od té doby se tam vrací. Z jeho iniciativy vznikl před dvěma lety již první dokument, který popisuje celou cestu. V Americe měl velký ohlas a Juráskovi udělila nejvyšší ocenění Celoamerické národní asociace slavné R66 – tříkilogramovou křišťálovou zeměkouli. Je jediný na světě, který ji získal mimo americký kontinent.

Dokument vznikl letos v květnu a červnu za účasti pětadvacetičlenné výpravy českých a slovenských motoristů a filmařů. Režie se ujal Zlíňan Tomáš Zindler. „Končili jsme uprostřed kalifornské pouště Mojave ohňostrojem,“ prozradil. Film doprovází i zajímavá hudba. Americká country hvězda Jess Mc Entire, který spolupracuje s legendární country zpěvačkou Dolly Parton, povolila Zdeňku Juráskovi, aby použil některé písně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi