Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak se nám mění vagína ve dvaceti a jak v padesáti?

  • Co se děje s našimi ženskými orgány během celého života?
    26. listopadu 2014 | 06:00

    Každý rok, každá další probdělá noc, každá starost, ale i radost, se nesmazatelně podepisují na naší vizáži. Stejně, jako se nám všem jednou začnou rýsovat vrásky v tváři (i když někomu skutečně malé), tak i naše pohlavní orgány začínají stárnout. I když tady není na první pohled nic vidět, prochází během let mnoha změnami, na které bychom se měly připravit.

  • Když je vám 20

    Mládí je v rozpuku, puberta už s největší pravděpodobností odezněla a pohlavní orgány dokončují vývoj. Tedy krom stydkých pysků. Nebuďte překvapena, pokud se vám budou zdát trochu tenčí, než dříve. Ale stejně jako v ostatních částech lidského těla, i zde disponujeme tuky, kterých v tomto věku trochu ubude. Hormony ale stále pracují tak, jak mají, takže vagína je v tomto věku stále pevná a pružná, nemá problémy s vaginální sekrecí, takže sex jde jak po másle.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy

    Na druhou stranu mezi dvacátým a třicátým rokem života jsou ženy nejnáchylnější k HPV virům, které mohou způsobit rakovinu děložního čípku. Tyto viry začnou být aktivní ve chvíli, kdy je aktivní i náš sexuální život, který může být doprovázen častým střídáním partnerů. Některé dámy se mohou potýkat i se silnější bolestí během menstruace. Právě teď totiž ženské tělo produkuje nejvíce hormonu prostaglandin, který nepříjemné křeče může způsobovat. 

    Co je však nejdůležitější, v tomto věku jsou ženy nejproduktivnější a nejlépe připraveny na svoji roli mateřství.

    Mezi dvaceti a třiceti lety je žena v nejproduktivnějším věku.
    Autor: Shutterstock.com
  • Když je vám 30

    Blíží se vám Kristova léta, život je super a pravděpodobně si užíváte novou roli, a to tu matky. Nebo se na ní v nejbližší době chystáte. Ať tak, či tak, po porodu se nám v těle trochu zblázní hormony a pánevní dno se roztáhne. Navíc vyplavíme velkou část estrogenu a uvolněné pánevní svaly můžou vést ke slabé inkontinenci a snížení intenzity prožitku orgasmů.

    Je tedy nutné po porodu dbát na posílení tohoto svalstva. Nejde o žádný velký problém, stačí pouze pár jednoduchých cviků. Ovšem během třicátých let se musí žena potýkat i s určitými estetickými změnami. I v důsledku stárnutí kůže mohou poměrně viditelně ztmavnout. Berte to s nadhledem a říkejte si, že třeba se vám tam dole začne odehrávat něco jako Padesát odstínů šedi. 

    Ve třiceti letech jsou ženské orgány lehce poznamenány mateřstvím a porodem.
    Autor: Shutterstock.com
  • Když je vám 40

    Čtyřicítka není ještě žádný pořádný věk a žena je v nejlepších letech. Ačkoliv se například po pracovní rovině cítí na vrcholu, její tělo, zvláště tedy ženské reprodukční orgány, z vrcholu začnou pomalu sestupovat. V důsledku hormonálních změn a s blížící se menopauzou se cykly stávají stále méně pravidelnými. Navíc v tomto věku se začínají objevovat i větší zdravotní rizika, která mohou končit třeba i hysterektomií.  

    Když nahlédneme do postele, i zde se můžou mezi čtyřicítkou a padesátkou přijít problémy. Se snižováním hladiny hormonů se snižuje i chuť k sexuálním dobrodružstvím, což znesnadňuje i samotný fakt, že poševní sekret není tak silný, jako ve dvaceti. Ale podle průzkumů pohlavní styk alespoň jednou týdně brání dalším sexuálním dysfunkcím. Ženy také začínají řešit inkontinenci, která nastává oslabením pánevních svalů.

    Ve čtyřiceti mohou přijít první potíže v posteli.
    Autor: Shutterstock.com
  • Když je vám 50

    žena
    Autor: Shutterstock.com
    Ani po padesátce se nezastaví snižování hormonů v ženském těle, spíše naopak. To nadále pokračuje ve vaginální suchosti a neobvyklá není ani vaginální atrofie, která se projevuje pálením, svěděním a problémy při sexu. To vše ale souvisí s příznaky menopauzy, kterou můžete očekávat každým dnem, pokud už se u vás tedy neobjevila. 

    Je důležité tedy udržovat tělo neustále hydratované. Dejte si proto pozor třeba i na některé léky, které mohou z těla odvádět vodu, aniž byste si to musela uvědomovat. Při sexu se nebojte sáhnout po lubrikačních mastech, které vám usnadní hladký požitek. Ale není nutné propadat trudomyslnosti, život a radosti s ním spojené ještě zdaleka nekončí!

  • Když je vám 60

    V tomto věku je znát mnohem více, než dřív, jak moc je zdraví ženských reprodukčních orgánů spojeno s obecným zdravím ženy. Pokud dáma po šedesátce trpí na nějaké problémy v dolní oblasti, pravděpodobně to může být způsobeno špatným životním stylem, nedostatkem některých složek potravy.

    Co se týče milostného života, není stanoveno, kdy s ním musíme skončit. Naopak, pokud je chuť a partner, není třeba to vzdávat. Jen musíme mít na paměti, že tkáně a svaly kolem pochvy jsou mnohem méně pevnější a klitoris se stává citlivější. A ačkoliv to možná nechcete slyšet, orgasmus, kvůli svalovým stahům, může být občas bolestivější. Není to však nic, co by se nedalo zvládnout. Na druhou stranu, sex v tomto věku má nesporné výhody. Žádné spící děti ve vedlejším pokoji, žádný stud, možnost vyjádření jakého jen chcete... 

    ......
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.