Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propuštěný Srba: Rozvědka chtěla, abych zabil šéfa Českého domu v Moskvě!

Autor: simao - 
12. prosince 2014
13:20

Odseděl si 8 let za to, že měl plánovat vraždu novinářky Slonkové. Poukazovala totiž na jeho podezřelé praktiky na ministerstvu. Někdejší generální sekretář ministra zahraničí Kavana (ČSSD) Karel Srba je nyní již 4 roky na svobodě. A rozpovídal se o tom, že sám prý dostal v minulosti úkol zabíjet! Měl odstranit šéfa Českého domu v Moskvě.

Srba působil nejenom na ministerstvu zahraničí, ale i ve vojenské rozvědce. Jeho krycí jméno bylo Salima, upozorňuje časopis Téma, kterému Srba poskytl rozhovor. Srba v něm zavzpomínal na to, že dostal úkol vraždit.

„Bylo to v roce 1999. Řekněme, že jeden z vysoce postavených členů vojenské rozvědky mě oslovil v duchu, jestli bych byl jako vlastenec a dlouholetý člen nějaké organizace ochoten pro tuto službu v zahraničí něco vykonat. A že je nutné odstranit pro tuto službu velmi nebezpečného člověka,“ řekl Srba pro Téma.

Cílem prý byl tehdejší ředitel Českého domu v Moskvě Stanislav Brei. „Údajná záminka byla v tom, že si Brei vzal cizí státní příslušnici, o níž si někdo myslel, že údajně spolupracovala s KGB a spolupracuje s jejími nástupci,“ vysvětluje Srba. 

Při návštěvě Moskvy se prý s Breiem sešli, znali se. „Byli jsme v jedné docela dobré restauraci, dali jsme si dvakrát kvas. Do jednoho někdo přimíchal nějaké svinstvo,“ tvrdí Srba. Napil se a šel zvracet. Zle mu bylo údajně 14 dní... Srba však v souvislosti s Českým domem čelil i obvinění, že se jako zaměstnanec ministerstva podílel právě ve spolupráci s Breiem na způsobení škody českému  státu ve výši 26 milionů za pronájem komplexu v Moskvě. Znalecké posudky nepotvrdily, že by Česko skutečně poškodili. A Klausova amnestie případ definitivně smetla ze stolu.

Grossovi nevěří

Kvůli údajné objednávce vraždy Sabiny Slonkové skončil Srba v „teplácích“ na Borech. Dostal celkem 12 let a propustili ho v roce 2010 na podmínku a na cestu mu přibalili pětiletou zkušební dobu. Dnes dělá Srba hospodského ve Stochově. Trvá na tom, že vraždu novinářky nechystal a že mohl být nepohodlný tehdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi, s nímž prý měl „diametrálně odlišné“ názory. Tomu, že Gross nyní přijal Boha nevěří. „Stanislavu Grossovi nevěřím ani to, že se jmenuje Stanislav Gross. Já přijal spíš pokoru,“ dodal Srba pro Téma. 

arno ( 20. září 2016 02:40 )

Já jsem s tím chujem seděl ve Znojně. Umýval tam nádobí a boxer Plachetka tam dělal v kuchyni brygadýra. Srba = hovno

kupredu-leva ( 13. prosince 2014 08:10 )

No může to třeba vypadat nehezky - plánovat něčí vraždu, ale je na to osvědčený recept: prostě se řekne, že to byla taková doba a že se staly chyby. Ale my, oranžoví soudruzi, vás povedeme k světlým zítřkům!

sars ( 12. prosince 2014 16:24 )

 Pane Srbo pozdravuje vás kámoš Citron z jižních čech

tesarl. ( 12. prosince 2014 14:51 )

Socani se pěkně vybarvují

Zobrazit celou diskusi