Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hitler mu srazil vaz! Muž, který vedl protesty proti islámu, šokoval fotkou jako vůdce

Autor: ČTK, simao - 
21. ledna 2015
20:05

O pořádný skandál se postaral zakladatel hnutí Pegida, které v Německu stojí za pořádáním velkých demonstrací proti islámu. Lutz Bachmann se nechal učesat a vyfotit jako Adolf Hitler. Knírek samozřejmě nechybí. Na hnutí však Bachmann vrhl temný stín "náckovství". A v jeho čele skončil. 

O zkratce PEGIDA se nyní v Německu mluví pořádně nahlas. Organizace "Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu" hlasitě vyzývá německé politiky, aby změnili zákony pro přistěhovalce. Příznivcům hnutí se nelíbí narůstající vliv islámu v Evropě, zároveň odmítají nařčení ze šíření xenofobie a rasismu. Přesto jsou spojováni s neonacistickou krajní pravicí. Ale pokud to předseda hnutí Lutz Bachmann chtěl vyvrátit, vůbec se mu to nepovedlo. Vyvolal totiž velký skandál, když se nechal vyfotit jako Adolf Hitler! S typickým knírkem, hitlerovskou patkou a úsečným pohledem.

Nalíčil se jako Hitler? Je to nácek, nebo idiot, vzkazuje vicekancléř

Snímek a là Hitler srazil Bachmannovi vaz. Z čela hnutí odešel. "Ano, jako předseda končím," potvrdil Bildu. "Fotku jsem udělal u holiče při příležitosti vydání satirické audioknihy ´Už je tady zas´," vysvětloval Bachmann a narážel na knihu Timura Vermese o životě nacistického diktátora Hitlera, který se po desetiletích spánku probudí v současnosti. "Člověk si ze sebe musí také udělat legraci," tvrdí Bachmann.

Pobouřil však i další významné představitele Pegidy. "S ničím takovým nechci nic mít," reagoval Rene Jahn, který dosud vystupoval jako Bachmannův zástupce. "Tady jde o celé hnutí a ne jen o jednoho člověka," dodal. "Lutz Bachmann má mnoho zásluh na činnosti Pegidy. Dostal hnutí do ulic a do médií a spolu s námi se mu podařilo mobilizovat a nadchnout desítky tisíc lidí," mírnila pranýřování mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová. "Kdo se v politice nalíčí jako Hitler, je buď naprostý idiot, nebo nácek," reagoval neúprosně německý vicekancléř a sociálnědemokratický předseda Sigmar Gabriel.

Bachmann: Muž s pestrou minulostí

Podle německých médií má přitom Bachmann pořádně pestrou minulost. Opakovaně byl zatčen pro různé trestné činy. Stíhali ho také kvůli útěku před zákonem do Jihoafrické republiky. Skrýval se tam pod falešnou identitou, brzy byl však zadržen a dopraven do německého vězení. Podle serveru Tagesschau strávil Bachmann za mřížemi celkem tři roky. Dvakrát byl také přistižen s dávkou kokainu. V současné době je kvůli výhrůžkám pod policejní ochranou. Zajímají se však o něj i vyšetřovatelé kvůli urážkám na adresu žadatelů o azyl.

Bachmanna státní zastupitelství v Drážďanech vyšetřuje kvůli možnému podněcování nenávisti. Objevily se totiž jeho údajné komentáře z loňského září, ve kterých běžence a azylanty označil za špinavou pakáž či lůzu. Zda je napsal skutečně on, ale není jasné. Bachmann o sobě tvrdí, že není rasista. A odmítá jakýkoli radikalismus. "Měl jsem tureckého svědka (na svatbě) a mám mnoho muslimských přátel," vysvětluje.

Co je hnutí Pegida

• Za datum vzniku hnutí bývá označován 11. říjen loňského roku, kdy Bachmann založil na Facebooku skupinu nazvanou Mírumilovní Evropané proti islamizaci Západu. Hnutí je zaměřeno proti údajně narůstajícímu vlivu islámu v Evropě. Požaduje zpřísnění migrační a azylové politiky.

• Mítinky příznivců Pegidy často doprovází vyvolávání sloganu My jsme lid (Wir sind das Volk). Jde o heslo používané během protirežimních shromáždění v bývalém východním Německu na podzim 1989.

• Na mítincích Pegidy zaznívají i výzvy, jež s islámem a přistěhovalectvím tak úplně nesouvisí - kritika německé vlády, nedůvěra k zavedeným institucím, ale také třeba požadavek zrušit sankce proti Rusku, či odpor proti snaze politiků zavést kvóty pro zastoupení žen ve vedení firem a politických stran.

• Hnutí je mimořádně aktivní v saských Drážďanech, kde už čtvrt roku organizuje pravidelné pondělní demonstrace. Po celém Německu má však řadu regionálních odnoží a své následovníky Pegida našla i v sousedním Dánsku či Norsku.

• Akce Pegidy bývají provázeny demonstracemi jejích odpůrců. Vrcholní němečtí politici, včetně kancléřky Angely Merkelové (CDU), se od hnutí vesměs distancují a odsuzují jej. Vládní Křesťanskosociální unie (CSU) však na počátku ledna vyzvala politiky k většímu pochopení pro požadavky hnutí.

stresser ( 22. ledna 2015 15:03 )

Pokud by tato fotografie vyšla na titulce Charlie Hebdo, tak se nic neděje. Není to tak dávno co obdobně šaškoval princ Harry v nacistické uniformě a nebyl označen za nacistu .... hold demokracie v Evropském pojetí ...

jana999 ( 22. ledna 2015 09:52 )

no spíš mne zaráží, že je stíhán za podněcování k nenávisti, že někoho označil lůzou, to by u nás bylo zavřených diskutujících a ten opičák co se prohlásil za vůdce českých muslimů dokonce podněcoval nenávist vůči ženám, kterých je v čr přes 50% a nezavřou ho, tak jak je to s těmi lidskými právy a dodržování zákonů? My je dodržovat musíme a muslimáci ne?

mortis69 ( 22. ledna 2015 05:03 )

Nevadí U nás by lidi taky měli dostat rozum a zvolit do PS DSSS Už jen proto,aby se na parlamentní půdě konečně začala řešit otázka vládou podporovaného bílěho rasizmu v sociální sféře Celej život makám a když jsem něco od nich náhodou potřeboval,neměl jsem nárok Proto by to chtělo stranu,která na to bude poukazovat,a to je právě DSSS

mortis69 ( 22. ledna 2015 04:55 )

To je ale stádo de.bi.lů Takovouhle kravinu řeší,ale MuSlimáky si tam budou pouštět dál Kdyby se nalíčil za Stalina,tak by vyvolal spíš schovívavý úsměv,není to divný?-Je to divný!

provokaterka ( 22. ledna 2015 04:48 )

Na Ukrajině ho přívítají a vyznamenají.

Zobrazit celou diskusi