Spíte špatně? Utěšovat vás může, že v tom nejste sami. Problémy se spaním má každý třetí Čech. Nespavost a nejrůznější poruchy spánku postihují přes 40 % lidí, u starších 60 let to pak už je více než polovina. Když si nemůžeme dopřát klidný a dostatečně dlouhý spánek, jsme unavení, podráždění, zejména ženy mnohem více inklinují k pojídání sladkostí. „Výzkumy prokázaly souvislost dlouhodobého ponocování se vznikem obezity a mnoha dalšími vážnými zdravotními problémy od infekční náchylnosti po cukrovku a celkově oslabený imunitní systém,“ varuje ajurvédský lékař Kukku Ramesh z hotelu Larimar.

Pravidlo 8 hodin

Abychom si odpočinuli, pět nebo šest hodin nám nestačí. Ideální je osm hodin, a pokud je alespoň jedna z nich před půlnocí, budeme se cítit okamžitě lépe. Ženy, které mají kvalitní a pravidelný spánek, jsou navíc štíhlejší a spalují tuky o 33 % více než ženy, které spí nedostatečně. Prokázali to vědci z Brigham Young University. „Když žena usne před půlnocí, spí dostatečně dlouho a pravidelně dodržuje usínací rytmus, snižuje produkci hormonu ghrelinu a zvyšuje produkci hormonu leptinu. Ghrelin povzbuzuje chuť k jídlu. Leptin signalizuje pocit nasycení a předchází přejídání,“ vysvětluje výživový kouč Martin Škába. Za  nespavost si často můžeme sami. Podívejte se na naše rady a možná přijdete na to, kde děláte chybu.
 

1. Jen lehká večeře

Za nespavostí často může stát špatná večerní strava. Není to jen těžké jídlo, ale také špatně zvolené potraviny nebo jejich špatná úprava. Je dobré dodržovat termoregulaci – zatímco studené věci nás v létě osvěží, v zimě nás ochladí a nyní je třeba se spíše zahřát a jíst tedy jídla tepelně upravená, jogurty ani jiné potraviny z lednice ani studené pití nejsou to pravé.

2. Procházka čistí hlavu

Po večeři je dobré udělat procházku na čerstvém vzduchu a trochu se protáhnout. Pak se vám bude lépe trávit a vyčistíte hlavu, která by pak ještě před spaním spoustu věcí chtěla zpracovávat. „Týdně bychom se měli aktivně hýbat pětkrát třicet minut, doporučuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness.

3. Večer nepracujte

Nejhorší chyba je před spaním dohánět resty z práce. U počítače jste strávili celý den, nechte ho večer už vypnutý. Po půl deváté večer vypněte počítač i mozek. Uklidňující by mělo být i to, co sledujete v televizi. Horor vám neprospěje.

4. Voňavá horká koupel

Z téhle rady by ekologové, kteří doporučují sprchování, radost neměli. Ale nespavec zkusí vše. Takže tak hodinu před spaním si napusťte horkou koupel, do které si dejte několik kapek relaxačního oleje. Zůstaňte v ní tak deset minut až čtvrt hodiny.

5. Meduňka zabírá

Velmi dobrým rituálem pro dobré spaní je vaření a pití bylinkového čaje. Nejlepší je ten meduňkový. Na někoho může zabírat i teplé mléko s medem.

6. Nemyslete na práci

Když chcete usnout, tak nikdy nesmíte myslet na práci nebo si přehrávat končící den. Čím víc bude v duchu probírat, co se stalo a co ne, tím méně se vám bude chtít spát.

7. Vystěhujte televizi

Čím dál tím víc lidí má v ložnici velkou televizi, která je puštěná před spaním. Někdo si na ní dokonce nastaví vypnutí na určitý čas a snaží se při vysílání usnout. Nejhorší je, když dávají něco, co se vám líbí, a vy místo spaní sledujete. Je lepší televizi nepouštět, nebo rovnou vystěhovat. Ložnice by měla být klidovým místem v bytě vyhrazeným jen k odpočinku.