Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kurucz: Nosil na klopě odznáček KLDR a teď chce urvat kus Českých drah!

Daniel Kurucz ještě jako šéf Českých drah s odznáčkem KLDR na klopě
Daniel Kurucz ještě jako šéf Českých drah s odznáčkem KLDR na klopě  (Autor: Reprofoto Česká televize)
Autor: poe - 
23. ledna 2015
14:21

„Moje srdce bije pořád pro České dráhy,“ říkal po svém odvolání generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz (46), který zaujal v minulosti tím, že odznáčkem na klopě propagoval KLDR. Podle zjištění Blesku se však nyní snaží »urvat« pro O2 nejbohatšího Čecha Petra Kellnera (50) tučné sousto právě z drah.

Jsou to dva měsíce, co byl Kurucz odvolán z nejvyššího postu v Českých drahách, a necelý měsíc, co opustil dozorčí radu firmy ČD-Telematika. Ta patří k největším telekomunikačním operátorům v Česku, protože spravuje páteřní optické sítě natažené s kolejemi. A právě to je pro dravce z konkurenčních společností hodně cenné zboží, což si někdejší generální ředitel určitě uvědomuje.

Kurucz z ČD odešel bez zlatého padáku a také zvláštní doložky, která manažerům v letech minulých zakazovala po určitou dobu pracovat pro konkurenci. Zřejmě i proto neztrácel čas a společně s Richardem Pincem, který s ním seděl v dozorčí radě ČD-Telematiky, založil společnost Kurucz & Partners, přes kterou, jak zjistil Blesk, se snaží koupit právě ČD-Telematiku. „Kurucz se obrátil na orgány ČD s tím, že zastupuje společnost O2, a chtěl jednat o prodeji státního podílu v ČD-Telematice,“ řekl Blesku zdroj z drah.

Náhrada za padák?

„Nebudu to komentovat,“ odbyl Blesk dotazem zjevně zaskočený Kurucz. Po dalších otázkách se pak už jen začal dušovat, že nikomu rozhodně neposkytuje žádné interní informace, které v ČD získal. „Ani O2, ani nikomu dalšímu. A dost, to stačí,“ zakončil.

To ministr dopravy Dan Ťok, pod kterého České dráhy spadají, byl mnohem sdílnější. „Zkoumáme, jestli ustanovení trestního zákoníku o zneužití informací v obchodním styku není naplněno v konání pana Kurucze i pana Pince,“ řekl a doplnil, že chování, kdy někdo si napřed zjistil veškeré informace o dané společnosti a dnes ji pro někoho chce, mu přijde naprosto nepřijatelné. „Prodej není na pořadu. ČD-Telematiku neprodáme,“ dodal k tomu Ťok. O2 se k záležitosti nevyjádřilo.

Dnes již bývalý šéf Českých drah Daniel Kurucz Dnes již bývalý šéf Českých drah Daniel Kurucz | ČTK

 

 

 

katkom ( 23. ledna 2015 20:05 )

 Pan Kurucz je patrně slušný komunista. Po urvání kusu českých drah je určitě předá pracujícímu lidu.

ninka64 ( 23. ledna 2015 14:31 )

Absurdistán. Na blití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa