Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropská komise: Česko utiskuje romské děti!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
29. ledna 2015
13:57

V prosazování lidských práv v zemích Evropské unie nastal mírný pokrok, tvrdí organizace Human Rights Watch (HRW). Ta dnes zveřejnila výroční zprávu, kde v této souvislosti zmínila i krok Evropské komise, která zahájila řízení proti České republice kvůli diskriminaci romských dětí v českém vzdělávacím systému.

Evropská komise podle HRW představila mechanismus, kterým může napadnout členské státy za "systematické ohrožování právního státu". Také Rada Evropské unie, tedy setkání ministrů členských států EU, potvrdila, že její hlavní rolí je "zajišťování existence právního státu v EU".

V této souvislosti zpráva zmiňuje případ z loňského září, kdy Evropská komise zahájila řízení vůči České republice kvůli diskriminaci romských dětí v českém vzdělávacím systému. Jinak se dokument o České republice nezmiňuje.

V loňském roce zpráva konstatovala, že v Evropské unii ubývá tolerance, a rovněž kritizovala přístup některých zemí k Romům, muslimům a žadatelům o azyl. O Česku se ale nezmiňovala, stejně tomu bylo i v předchozím roce. V dřívějších letech HRW zpravidla odsuzovala životní podmínky Romů i v České republice.

Výroční zpráva Human Rights Watch, která byla zveřejněna v Bejrútu, se zabývá zejména situací na Blízkém východě, kde v posledních měsících obsadili rozsáhlá území radikálové z hnutí Islámský stát. Pojednává ale celkem o více než 90 zemích.

minehava ( 29. ledna 2015 17:36 )

Ne, ale EU je v řiti.

minehava ( 29. ledna 2015 17:34 )

No, to je jen sprostý protiúder norské strany. Zdechovský kritizoval v EP Norsko za kšefty s dětmi, tak NORSKÁ organizace Human Rights začne kritizovat Česko kvůli cikánům. Doufám, že naši politici stáhnou ocas, přestanou se zajímat o děti Michalákovi a Marksová Tominová nechá schválit v parlamentu příspěvek na cigarety, náležející cikánům od desíti let.

tgbb. ( 29. ledna 2015 17:13 )

pravopis: v Bruseli!

vlasticka ( 29. ledna 2015 17:07 )

johr ( 29. ledna 2015 16:52 )

jakeline každy třeti je ještě nasrany že nemuže pracovat protože ma invalidni duchod

Zobrazit celou diskusi