Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plastický chirurg celebrit u soudu: Bral peníze za operace, které nedělal!

Autor: jn - 
19. února 2015
13:08

Známý plastický chirurg Josef Hrbatý (57) dopadl na existenční a morální dno. Muž, který vylepšil ňadra třeba české miss Lucii Hadašové (29) nebo modelce Haně Mašlíkové (33), zřejmě začal podvádět své klientky, a navíc nepovoleně podnikal. Brněnský městský soud jej za to potrestal 26 měsíci vězení, odloženými podmínečně na 3,5 roku. Způsobené škody musí také nahradit. Hrozilo mu přitom až pět let basy.

„Neměl potřebnou registraci, přesto neoprávněně podnikal. Šesti klientkám navíc slíbil plastické operace. Vzal od nich dopředu peníze, i když věděl, že slibům nemůže dostát. Neměl totiž pro zákroky materiální ani provozní podmínky,“ řekl Blesku krajský státní zástupce Vladimír Mach. Ženám doktor dluží 305 000 korun, škody za neoprávněné podnikání vyčíslil stát za 3,6 milionu.

Byla jsem vždy spokojená, operoval mne třikrát, vždy bezvadně. Až počtvrté zklamal. Dala jsem mu peníze a on se stal náhle nekontaktním a nedosažitelným,“ svěřila se Blesku podvedená klientka Iveta (39). Za korekci prsů po dítěti zaplatila manažerka administrace lékaři dopředu 33 000 korun. „Je to nepochopitelné. Měl vždy tak dobré reference,“ řekla před soudní síní, kam přišla s nadějí, že chirurga po dvou letech potká. „Prý teď operuje někde na Karlovarsku,“ vypátrala.

Doktor Hrbatý přitom před časem osobní i rodinou tragédii sám otevřeně popsal. „Nemám vlohy pro obchod. Šlo mně vždy víc o medicínu, o operativu než o byznys. A dnešní lékařství je bohužel nastaveno opačně,“ hájil se.

Drsný pád známého chirurga začal ve chvíli, kdy majitelka kliniky, v níž pracoval, zařízení prodala. „Všichni jsme pak jeli sami na sebe,“ prozradil Hrbatý. Praxi se snažil rozjet znovu v Praze. Tady však neuspěl.

Josefu Hrbatému nepřidalo, že se po úraze rukou sesypal. Léčil se v psychiatrické léčebně v Bílé Vodě. Jeho žena Kateřina (40), bývalá modelka, v té době žila v Brně se dvěma dětmi údajně za 33 korun na den.

Doktor Hrbatý se mezitím dal dohromady a svému trestu i celému odsouzení se brání. Na brněnský soud poslal místo sebe námitku podjatosti. „Nebylo, bohužel, zřejmé, zda je námitka pana doktora podána proti městskému, nebo odvolacímu soudu. Odvolací řízení je proto odloženo na neurčito,“ konstatoval státní zástupce Mach.

imperatorcaligula ( 21. března 2015 00:34 )

Sranda, jak mele o tom, že ho medicína baví, že to nedělá pro peníze. Kdyby to byla pravda, dělá skutečnou chirurgii a ne plastickou.

1917 ( 19. února 2015 14:01 )

A není tento "pan doktor" sám.Dle uveřejňovaných zpráv VZP jsou takových vykuků tisíce a stačí jediné opatření pojišťovny. Na konci roku klientovy zaslat výpis hrazených úkonů a ten ho po zkontrolování spávnosti a podpisu pojišťovně vrátí. V době počítačů žádný problém. Pravidelně jezdíme do USA a několikrát jsme navštívíli zdravotnické zařízení a manželka dokonce týden ležela v nemocnici a nestalo se, že by po odchodu nám nebyl předán účet s výpisem všech provedených úkonů,včetě rohlíku a čaje u snídaně, k odsouhlasení a podpisu.A Česká pojišťovna také proto neměla problém s okamžitým proplacením veškerých nákladů. V dnešní době naprosto jedenoduché, spíše mám obavy, že pojišťovna u nás nemá zájem o tuto kontrolní činost, protože by se mohly odhalit její samé nezákonnosti. Jiný důvod v tom nevydím.

Zobrazit celou diskusi