ONLINE CHAT
Dobrý den,před 3 lety mi byl diagnostikován v pravém prsu fibroadenom o velikost 2 cm.Je mi 36 let a matka měla rakovinu prsu ve 49 letech.Poradíte mi jestli je lepší fibroadenom odstranit anebo ho ponechat.Na kontrolu chodím 1x ročně.Děkuji (Magda)
Foto
Klaiscký fibroadenom sám o sobě nebezpečný není - odstraňuje se pokud je větší než 2,5-3 cm, náhle roste nebo bolí. Důležité jsou pravidelné kontroly i s ohledem na výskyt rakoviny prsu u matky.
Dobry den, po chemoterapii je mne vždy první tyden hrozne zle. Jsem po castecne operaci prsu. Mam hroznou pachut a ze vseho se mi zveda zaludek.. Jedine co mi trochu pomuze, když se napiju horkeho piva. Chtela jsem se zeptat zda ho mohu v male mire pit po chemoterapii. A prosim poradte něco na imunitu, jsem strasne oslabena a imunita je u mne nulova, stále chytam nakou virózu. Dekuji za odpověď. Alena(Alena)
Foto
Dobrý den, malé množství piva není škodlivé. Imunitní podporu nelze takto doporučit - záleží na Vašem celkovém zdravotním stavu, typu léčby atd. - je vhodné probrat s ošetřujícím onkologem, případně imunologem.
Dobrý den, vloni v listopadu mně byl operován karcinom v pravém prsu, který byl zapouzdřený. Později jsem docházela pouze na radioterapii. Chemoterapie nebyla potřeba. Mám dotaz, zda se mohu v létě u moře opalovat a chodit před dovolenou, alespoň minimálně na solárko.(Lenka)
Foto
V prvním roce po ozáření je vhodné chránit ozařovanou kůži před sluncem ( krém s vysokým faktorem, zakrytí). V další letech už pak platí běžná doporučení pro ochranu před slunečním zářením.
Dobry den.Momentalne absolvovuji chemoterapie.Celkem me jich ceka 16..Mam za sebou 5.Je pokazde nutna po chemo operace?Dekuji (Monika)
Foto
Dobrý den, jestli dobře rozumím, podstupujete předoperační chemoterapii. Jedná se vlastně o opačný postup - nejdříve celková léčba, poté operace. Teprve operací je taková léčba ukončena - odsteaně zbytek nádoru. Operace je ntunotou součástí této léčby.
Dobrý den, chci se zeptat, je mi 33 let a před rokem a půl jsem prošla léčbou rakoviny prsu - operace (kvadratektomie), chemoterapie, ozařování. Mám potvrzenou mutaci BRCA2. Chodím na pravidelné preventivní prohlídky, dle rozpisu z genetiky, ale od léčby (byla jsem 1x před léčbou) jsem nebyla na scinti. Paní doktorka říká, že jde o zbytečně zátěžové vyšetření a že není potřeba. Já vím, že spousta žen, po léčbě chodí pravidelně 1x za rok, můžete mi říct váš názor? Děkuji Vám mockrát.(Mirka)
Foto
Pokud jsou všechna doporučená vyšetření vpořádku a nemáte obtíže, není scinitigrafie nutná.
Dobrý den, jsem ročník 1979 a před 10 měsíci mi našli nádor v prsu - pozitivní na hormonální receptory - mám za sebou chemo, radio a nyní jsem ve fázi biologické léčby a beru Tamoxifen. Děti jsem dosud neměla. Mám šanci na těhotenství, nebo je to moc velké riziko recidivy? Slyšela jsem o tom, že pacientky po dvou letech užívání Tamoxifenu přeruší léčbu, otěhotní, porodí a léčbu obnoví. Co si o tom myslíte? Děkuji (Martina)
Foto
Gravidita po léčbě karcinomu prsu je možná, prognózu nezhoršuje. Je samozřejmě nejlepší, když proběhne celá léčba, tak jak byla doporučena. V některých situacích je možné dřívější ukončení hormonální léčby, případně přerušení
Dobrý den paní doktorko, před 5 lety jsem se léčila na NHL, který byl v mediastinu. Součástí léčby byla i radioterapie - celkem 18x. Jaké je riziko rakoviny prsu po ozařování? Děkuji za Vaši odpověď(Ivana)
Foto
Po ozáření hrudníku je riziko karcinomu prsu zvýšené, měla byste chodit na kontroly každý rok.
Dobrý den, je mi 36, rodinné zatížení rakovinou nemáme, ale přesto bych se chtěla uklidnit a jít na mamograf nebo alespoň sono. Předepíše-li gynekolog vyšetření, budu ho platit? Kolik? Děkuji(Markéta)
Foto
Ve Vašem věku by mělo postačit sono, na přímou úhradu je většinou do 500,-Kč.
Je mi 35 let a na mamografu u me byly nalezeny vapenne usazeniny. Je to casty jev, ktery se ma nejak resit a jake je riziko rakoviny?(Petra)
Foto
Neuvádíte jaký typ usazenin ( kalcifikací) byl popsán. Mohou být zcela nevýznamné nebo naopak upozorňovat na změny před rozvojem rakoviny. Podle jejich vzhledu na mammografu lékař doporučí postup - běžné sledování, dřívější kontrolu či rovnou biopsii.
dobry den jak predejit rakovine prsu zdravim jidlem nebo t o zalezi na hormonalni antikoncepci(jarmila)
Foto
Jídlem se předejít rakovině nedá, i když zdravé stravování má příznivý vliv na celkovovu kondici. Vliv hormonální antikoncepce na vznik rakoviny prsu není jednoznačně potvrzen, podle některých studií se zdá mírně vyšší riziko u dlouhodobých uživatelek.
Stacipodle vás jen co 2. Roky kontrola na mamografu?Jana (jana vylezikova )
Foto
U žen bez rizikových faktorů stačí. Podle nálezů může být doplněna sonografem.
Dobrý den, maminka je 7 let po léčbě duktálního karcinomu prsu a je sledována u Vás. Nyní jí byl při pravidelné interní kontrole zjištěn špatný krevní obraz - mimo jiné vysoká sedimentace 120, FE 4,4, Ferr 628 - 14 dní bere Aktifferin a také vysoké CA15-3 138,8U/ml a CEA 1 4,8ng/ml. Znamená to, že se nádor opět vrátil?(Stana)
Foto
Z VAšich údajů nemohu posoudit, nemusí mít souvislost s karcinomem. Bylo by dobré, aby se s intenrími nálezy objednala na kontrolu.
Dobry den, je opravdu rizikove jit ve 40 letech na mammograf? Vsichni me odrazuji, ze mi paradoxne muze zpusobit nador... Dekuji, Tereza(Tereza)
Foto
Jednorázové vyšetření rakovinu jistě nezpůsobí. Na druhé straně běžný screening je doporučován až od 45 let věku, jen u rizikových pacientek od 40 let.
Dobrý den, je mi 43 let, těhotenství 0, potraty 0, rodinná zátěž CA plic a CA tlustého střeva. Zcela zdravá,bez jakékoliv medikace. Za poslední 3 měsíce již podruhé začínající zánět levého prsu, bolesti uprostřed prsu kolmo k bradavce, mírné otoky s bolestí do podpažních uzlin. Jsem v zahraničí, takže prozatím bez sonografického či mamografického vyšetření. Samovolné vyšetření bez nálezu . Mám se obávat že by to mohl být jeden z příznaků? Při samovolném vyšetření nedokážu určit, neboť bolest je přímo uprostřed prsu. Děkuji za Vaši odpověď.(Lenka K)
Foto
Může se jednat jen o recidivující zánět, bez podrobnějšího vyšetření ale není možné určit. Doporučuji co nejdříve si zajistit sonografické, připadně mammaografické vyšetření.
Dobrý den, v rodině se nám vyskytla rakovona prsu. Zajímalo by mne, zda můžu sama požádat o odstranění prsů i vaječníků a zda je to opravdu účinná prevence. Také by mne zajímalo zda je pak vhodné postoupit plastiku s implantáty. Děkuji(Petra)
Foto
Odstranění prsu a vaječníků je doporučováno pouze u nosiček mutace BRCA genů, kdy je významně zvýšené riziko výskytu karcinomů. Z Vaší otázky se nedá určit kolik a jaké případy se vyskytly, tedy ani zda je pro Vás nebo VAše příbuzné vhodné genetické testování. Kkaždopádně takto radikální zákroky není možné provést pouze na žádost pacienta.
Dobrý den, paní doktorko. Babičce diagnostikovali rakovinu prsu ve 30 letech, dožila se 57. Může onemocnět touto nemocí moje mamka (49), kterou lékaři nedávno diagnostikovali idiopatickou myelofibrózu? Děkuji za odpověď.(Sarah)
Foto
Riziko rakoviny prsu je mírně zvýšené pro Vaši matku i pro Vás, záleží i na dalších nemocech v rodině. Doporučuji konzultaci v mammolgické poradně, případně na genetice k upřesnění míry rizika. Pravidelné mammologické vyšetření u maminky je určitě potřebné, u Vás vhodné od 20 let věku alespoň sono 1x ročně.
Dobrý den, paní doktorko. V rodině máme rakovinu prsu (ve 40 letech na ni zemřela moje babička - z otcovy strany). Chtěla bych se Vás proto zeptat, jak je velké "riziko", že i tato nemoc mně hrozí a od kolika let je vhodné chodit na ultrazvuk či mamograf prsu. Děkuji Vám velice za odpověď. Jana (Janča)
Foto
Dobrý den, vyšetření by mělo začít nejpozději 10 let před výskytem u nejmaldšího člena rodiny, tedy ve 30 letech. Nejprve pouze sono prsů, po 40. roce věku možno přidat i mammograf. K úvaze je i genetická konzultace a případné vyšetření při mladém věku onemocnění babičky.
Dobrý den, moje dcera se narodila v roce 1979 a v listopadu 2006 ji byla diagnostikována rakovina prsu. Protože byl nádor odoperován v USA a pouze nádor, hned po návratu domu, v prosinci, se podrobila revizi uzlin v okolí nádoru. Hned před vánocemi nastoupila na sérii chemoterapií a následně ozařování. Po 2 letech si z preventivních důvodů nechala odstranit obě prsa. Je pod stálou lékařskou kontrolou. Děti zatím nemá, je nositelkou genu BRCA 1, obává se těhotenství. Je časté, že by mohla onemocnět i rakovinou ženských orgánu? Děkuji za odpověď(Jana Fendrichová)
Foto
Ano, dcera má vyšší riziko gynekologického karicnomu, hlavně ovariálního karcinomu. Pravidelné sledování je nutné. Gravidita po léčbě karicnomu prsu neprokazuje zvýšení rizika recidivy. Pokud o dítěti uvažuje, neměla by odkládat, po těhotenství je k úvaze preventivní odstranění gynekologických orgánů.
Vážená paní doktorko,tchyně,její syn(manžel)obě dcery gen BRCA 2,obě již o prsa přišla,jedné dceři se to po roce vrátilo.Nyní mám obavu o vnuka,je mu 14 let,loni byl na sonu prsu,jedno má větší a stále ho bolí.dětská lékařka řekla,že ho již na sono posílat nebude.Chci ale každý rok,aby šel na vyšetření a v 18 letech,aby šel na geny.Co mi doporučíte? Děkuji(JARUŠKA)
Foto
Vyšetření genetiky může být až po 18. roce věku. U 14letého chlapce se může jednat o hormonální změny, měl by mít endokrinologické vyšetření a vzhledem k rodinné zátěži je vhodné opakovat sono prsu ( nevím ale, jaký byl nález při proběhlém vyšetření).
Dobrý den, první porod před 26 lety -problém s kojením ,hodně vysoké teploty-zřejmě to byl zánět prsu. Po druhém porodu,stejný problém s kojením-velká bolest ve stejném prsu .Ted´ je mi 47 let a mám prso pořád bolestivé.Na mamografu a sonu mi byla zjištěna cysta .Může cysta nějak souviset s prodělaným zánětem ?Prý to budou lékaři sledovat .Ani si nechci představit,že bych měla podstoupit nějakou punkci .To by takový zákrok museli provádět v narkoze...Zrovna jsem zas po dvou letech odeslána na RTG .Mám obavy...Majda.(Majda)
Foto
Cysta může se zánětem souviset, punktuje se pouze při zvětšování a obtížích.
Dobrý den, podle genetického vyšetření jsem nositelkou genu BRCA1. V roce 2002 jsem onemocněla rakovinou v levém prsu a v roce 2004 v prsu pravém . Obě nemoce řešeny částečnu operací, chemoterapií i ozařováním. Nyní jsem v pořádku,ale přišly výsledky testování, je mi doporučeno podstoupit preventivní operace- odstranění ženských orgánů i prsou. Je mi 64 let vůbec se mi do toho nechce. Srach ale je stach, další nemoc bych nechtěla, nemohu se rozhodnout. Mohu znát Váš názor?(Hana Vlčková)
Foto
Neexistuje jednoznačná odpověď. Jako nosička genetické mutace máte reálně zvýšené riziko onemocnění, především karcinomem prsu (včetně recidivy) a karcinomem vaječníků. Preventivní operace toto riziko sníží, ale úplně nevyloučí. Navíc jsou rizika dalších nádorů. Vzhledem k Vašemu věku je vhodné uvažovat o gynekologické operaci, protože sledování vaječníků je velmi problematické. Všechny preventivní výkony záleží především na Vašem rozhodnutí, ze strany lékařů se vždy jedná o doporučení. Každopádně byste měla chodit trvale na kontroly po 6 měsících s podrobnějšími vyšetřeními.
Dobrý den. Je pravda to co se píše na internetu, že mamograf je také škodlivý a dokonce může způsobit rakovinu prsu?(Martina)
Foto
Jednotlivé vyšetření mammografem rakovinu nezpůsobuje. Rizikové by bylo v případě nadměrného používání, proto běžný screening doporučuje vyšetřování po 2 letech až po 45. roce věku. V některých případech se provádí už po 40. roce, někdy i ročně - ale po nezbytně dlouhou dobu. U rizikových pacientek bývá vyšetření střídáno s magnetickou rezonancí, která riziko rentgenového záření nemá.
Dobrý den, jak moc chrání kojení před rakovinou prsu? (janka)
Foto
Dnes podle dostupných údajů není ochranná funkce kojení potvrzena.
Před sedmi lety, v padesáti letech, jsem prodělala DCIS, low grade, s odebráním ložiska a následným ozařováním. Od té doby chodím každých půl roku na kontroly, vše OK. Jak to vidíte Vy? Co byste navrhovala dál kontrolovat a jak často? Díky za odpověď.(Olina)
Foto
Při diagnóze low grade DCIS karcinomu prsu by po 7 letech měla stačit roční kontrola s mammografem.
Dobrý den, před sedmi lety v době laktace prvního dítěte mi byl ve věku 33 let diagnostikován karcinom prsu C3, bez metastáz, následovala léčba chemoterapií, operace, radioterapieí. Bylo zjištěno, že jsem nositelem gen.mutace BRCA2. V jakém věku by mělo být na tuto mutaci otestováno moje dítě ? Jaké je riziko, že se nemoc objeví znovu, když jsem absolvovala oboustranou ablaci? (Tamara K.)
Foto
Dobrý den, k Vašim otázkám:Genetické testování dětí se provádí až po dovršení 18 let věku, kdy musí samy souhlasit s tímto vyšetřením. Riziko recidivy pro Váš případ nemohu přesně posoudit, nemám dost údajů. Každopádně víme, že prognózu vlastní choroby mutace BRCa nezhoršuje.
Dobrý den chtěl bych se zeptat maminka 43 si našla u bradavky kuličku velikosti cizrny musí to být rakovine ??? nebo je možnost i jiného vysvětlení :-/(štěpánj)
Foto
Nemusí to být nic závažného, může se jednat o např. kožní změny. Pokud se útvar objevil nově, měla by měla podstoupit odborné vyšetření specialistou tj. přímé vyšetření prsu pohledem, pohmatem , případně sonografické vyšetření.
Mé matce diagnostikovali karcinom prsu v 80 letech, projevilo se to vpáčenou bradavkou,já chodím pravidelně na kontroly ,jsem hormonálně léčena po ženské operaci.Matka hormony nikdy neužívala.Karcinom neřešila umřela na selhání srdce. Představuje její onemocnění pro mě větší riziko.(Hana Šimońáková)
Foto
Při výskytu jednoho případu karcinomu prsu v rodině máte mírně vyšší riziko oproti běžné populaci. Měla byste nadále chodit pravidelně na mammografické vyšetření. Hormonální substituce po gynekologické operaci je možná.Délka podávání záleži především na Vašem věku.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co tím? Asi před 2 měsíci jsem náhodně zjistila,že při zmáčknutí levé bradavky mi vyteče trochu tmavé až černé kapky.Je mi 57 let a chodím na pravidelné gyn. prohlídky.V roce 2006 jsem po hysterektomii. Děkuji Hanka(Hanka)
Foto
Měla byste podstoupit odborné vyšetření na nejbližším mammologickém pracovišti, nejlépe tam, kde probíhají Vaše preventivní mammografie. Může se jednat o hormonální změny nebo o nezhoubný papilom (výrůstek) v mlékovodu, někdy je ale vhodné chirurgicky odstranit.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, mamince byl diagnostikován karcinom prsu ve 49 letech. Zemřela v 58 letech na rakovinu jater. Měla bych jít na genetické testy BRCA. Je mi 41 let. Děkuji za odpověď.(Alena Novotná)
Foto
Pokud se jedná o jediný případ rakoviny ve Vašem příbuzenstvu, není pravděpodobné, že bude BRCA mutace zachycena. Genetické vyšetření se provádí v tomto případě jen v základním rozsahu na přímou úhradu.