Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Radikálové vyzvali muslimy: Útočte na obchoďáky v Evropě i USA!

Bojovníci milicí Šabáb
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. února 2015
09:23

Jde o další hrozbu směrem k Západu. Video přisuzované somálské radikální organizaci Šabáb vyzývá muslimy k útokům na nákupní střediska ve Spojených státech, Kanadě, Británii a dalších západních zemích!

Hrozba nákupním střediskům na Západě zazněla podle agentury AP v posledních minutách více než hodinového videa, v němž extremisté rovněž varovali Keňu z dalších útoků. Hnutí má na svědomí atentát ze září roku 2013 na nákupní centrum v Nairobi. Zahynulo tehdy přinejmenším 67 lidí.

Nejnovější video obsahuje záběry připomínající atentát v keňské metropoli a potvrzuje, že šlo o odplatu za údajné násilnosti keňských vojáků vůči muslimům v Somálsku. Maskovaný muž na záběrech vyzývá muslimy k útokům na nákupní centra, konkrétně na Mall of America na předměstí Minneapolis, na středisko West Edmonton Mall v Kanadě, na centrum Westfield v anglickém Stratfordu nebo v londýnské Oxford Street.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti však uvedlo, že neví o konkrétním plánu útoku na americká nákupní centra. Americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson ale předtím televizi CNN řekl, že hrozbu somálských islamistů bere vážně. „Kdykoli nějaká teroristická organizace vyzývá k útoku na konkrétním místě, musíme to brát vážně,“ řekl Johnson a poradil lidem, kteří navštíví středisko Mall of America, podle Reuters jedno z největších na světě, aby byli zvlášť opatrní.

ninka64 ( 23. února 2015 10:33 )

 Odvážím se nadále tvrdit, že pokud by v dané fázi byly věci nechány zcela na Syřanech, konflikt by už dávno skončil. Jenže salafistické frakce dostaly podporu zvnějšku, hlavně od zemí Zálivu, částečně i od Západu, zejména USA. V důsledku toho došlo k fúzi několika nejradikálnějších frakcí, zapojení Saddámových sunnitských milicí, angažmá islámských žoldáků a fanatiků i zúročení zkušeností uskupení typu al Káidy nebo čečenských mudžáhidů. V tomto tavicím kotli vznikl ISIS. …http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/291440-ukradene-vitezstvi-aneb-isis-jako-vitane-zlo

Zobrazit celou diskusi