Kdo bude koupelnu používat?

Jinak budete přistupovat k jediné koupelně v bytě pro rodinu s dětmi, jinak k designové místnosti pro mladý pár. Vícečlenná domácnost např. ocení dvě umývadla. Samostatnou kapitolou je pak „senior program“ či program pro hendikepované, kdy vhodně umístěná madla a stoličky do sprchy či jiné vychytávky značně zjednoduší život.

Kolik místa pro koupelnu máte?

Před vlastní výstavbou/rekonstrukcí promyslete umístění koupelny. Možná ji bude možné rozšířit o nevyužívanou chodbu, přesunout na jiné místo nebo pootočit.

Spojíte WC s koupelnou?

Máte-li v domě či bytě dvě toalety nebo jste pouze dva, pak spojení koupelny s WC umožní zajímavě využít prostor. Pro početnější rodinu budou praktičtější dvě samostatné místnosti.

Budete mít v koupelně pračku?

Pokud disponujete vhodným prostorem (např. technická místnost či kuchyň), kam umístíte pračku, koupelna se výrazně uvolní a vy získáte místo třeba na větší vanu či další skříňku.

Raději vanu nebo sprchu?

Pokud velikost koupelny umožní pořízení vany, neváhejte. Koupel neslouží jen k očistě, ale hlavně k relaxaci. Výrobci dnes již nabízejí i šikovná řešení do menších prostor.

Co bude centrem koupelny?

Důležitá je vzdušnost koupelny – jak pocitová, tak prostorová. Snažte se zachovat v centru místnosti dostatek prostoru a v případě spojení koupelny s WC myslete na to, aby pohled na WC mísu nebyl to první, co uvidíte při vstupu. Neméně důležitý je dostatek tepla a světla.

Je třeba vytápění nebo stačí sušák ručníků?

Otopná tělesa jsou příjemným zdrojem tepla, ale obvykle plní také estetickou funkci. Často připomínají spíše umělecké objekty. Rozdíly nejsou jen v designu, ale i v topném výkonu.

Co a kam budete ukládat?

Kolik věcí se musí do koupelny vejít? Potřebujete skříňku pod umyvadlo či upřednostníte minimalistické řešení? Naskládáte kosmetiku na poličku nebo ji raději schováte do galerky? Při výběru nábytku se ujistěte, že je vhodný do prostor s vyšší vlhkostí a dostatečně trvanlivý.

Jaký je „váš“ styl?

Zda se rozhodnete pro stylovou, trendovou či neutrální koupelnu, záleží jen na vás. Nabídka je široká a lze v ní najít kvalitní estetické výrobky za velmi rozumnou cenu.

Jak bude vypadat?

Velmi praktická je možnost vytvoření 3D vizualizace, kterou renomovaná koupelnová studia běžně nabízejí coby součást servisu zákazníkům. Stejně tak pomohou s inspirací.