Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víte, jak správně skladovat chleba? Zapomeňte na mikroten!

  • Nejlepší je bochník zabalit do čisté  utěrky nebo plátna.
    2. března 2015 | 06:00

    Chcete mít doma dobrý a měkký chleba stále po ruce? Pak je potřeba vědět, do čeho a jak ho uložit. Když pečivo necháte jen tak povalovat v mikrotenovém sáčku, ve kterém jste ho přinesli z obchodu, nenaříkejte pak nad jeho kvalitou.

  • Do utěrky

    Domácí křupavý chléb
    Autor: Shutterstock.com
    „Já bych se držel toho, co dělaly naše babičky, které balily chléb do čisté utěrky. Myslím, že toto pravidlo funguje i nyní lépe než cokoli jiného,“ radí Jaroslav Pomp z pekáren United Bakeries. Je to rada odborníka, je spolehlivá, a navíc ověřená generacemi.
  • Do papíru


    Chutná vám chleba, který jíte? Jestli ne, víme, kde je chyba!
    Autor: profimedia.cz
    Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého a nepoužitého. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volte raději ty první.
  • Do chlebníku


    „Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy,“ napsal Josef Čapek
    Autor: Archív
    Pečivo můžeme uložit i do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem. Můžete s ním i zajímavě doplnit interiér kuchyně. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech.
  • Do speciální zásuvky


    Nejlepší je bochník zabalit do čisté utěrky nebo plátna.
    Autor: Shutterstock.com
    Starosti s uchováváním pečiva za vás částečně vyřešili i výrobci kuchyní. Někdy je součástí linky speciální hluboká zásuvka s plastovým vnitřkem, který můžete snadno vyndat a umýt. Výhodou těchto zásuvek je hlavně to, že výborně těsní, a proto v nich pečivo neosychá.
  • Mrazák a mikrovlnka = ideální kombinace


    Z celozrnné mouky
    Autor: Michal Protivanský
    Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. Přijde vhod – třeba když se vrátíte z dovolené a nestihnete nakoupit čerstvé pečivo. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce (se zmrzlým bochníkem žádný zázrak nenaděláte) a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.

Autor: Zuzana Macková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...