Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena strávila 22 let v cele smrti kvůli vraždě syna: Teď rozhodli, že je nevinná!

Autor: ČTK - 
23. března 2015
20:07

Američanka Debra Milkeová (51) strávila více než dvě desetiletí v cele smrti za vraždu svého syna. V pondělí si ale vyslechla definitivně osvobozující verdikt. Podle výsledku nového procesu se ničeho nedopustila. Za mřížemi prý byla pouze kvůli výpovědi nespolehlivého policisty.

Debra Milkeová z Arizony čekala za mřížemi na popravu 22 let poté, co ji soudce uznal vinnou z vraždy čtyřletého syna Christophera. Toho podle obžaloby v prosinci 1989 oblékla do jeho oblíbeného oděvu a řekla mu, že půjdou do obchodního domu za Santa Clausem.

Pak jej předala dvěma mužům, kteří dítě převezli do arizonské pouště a tam je zastřelili. Oba muži byli rovněž odsouzeni k smrti, proti Milkeové však u soudu odmítli svědčit. Obžaloba za motiv činu označila životní pojistku na 5000 dolarů (130.000 korun). Žena se také podle prokuratury již nechtěla o syna starat, zároveň ale chtěla zabránit tomu, aby jej měl v péči otec.

Odvolací soud však předloni původní verdikt zrušil a nařídil nový proces.

Při něm nyní soudkyně Rosa Mrozová dospěla k závěru, že hlavním a nedostatečným důkazem obžaloby bylo svědectví nedůvěryhodného detektiva, podle nějž se žena při výslechu přiznala. Výpověď však nebyla nikde zaznamenána a žena ji před soudem popřela.

Zásadním opomenutím žalobců podle soudu bylo, že v původním procesu neuvedli, kdo je oním vyslýchajícím detektivem. Šlo totiž o muže, který byl později po řadě postihů od policie vyloučen a který v jiných případech opakovaně prokazatelně lhal pod přísahou či používal násilí pro vynucení kýžené výpovědi.

Soudkyně tak dnes definitivně zrušila obvinění Milkeové poté, co prokuratura neuspěla se svým posledním odvoláním.

 

djaba ( 23. března 2015 20:44 )

Dobrý právník - k nezaplacení .

jir.ass ( 23. března 2015 20:42 )

Přečti si to znova a pomalu.

Zobrazit celou diskusi