Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Každá žena může být dokonalá. Víme, jak na to

26. března 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Názory na dokonalost žen se mezi ženami a muži diametrálně odlišují. Odborníci se shodují - ženy si situaci podvědomě komplikují samy. Proč? Většina z nich si myslí, že aby byly dokonalými ženami, partnerkami a matkami, musí být dokonalé podle stereotypů, kterým v důsledku doby mylně uvěřily. Podle tohoto „diktátu“ se musí absolutně obětovat, mít skvěle navařeno, uklizeno a střídat nespočet životních rolí. Muži to vnímají jinak! A právě rozpor ve vnímání dokonalé ženy u obou pohlaví dal za vznik videoprojektu “Spokojená jsi dokonalá”, se kterým přišla společnost Figaro. Ten má ženám ukázat, že dokonalé ženy, partnerky a mámy jsou v očích mužů tehdy, pokud jsou spokojené a vnitřně vyrovnané.

Nemusíte se měnit od základu, život se skládá z drobných radostí

Žena není robot, a proto po ní nemůže partner ani rodina chtít, aby zvládala všechny povinnosti bez chybičky. Podle psycholožky Elišky Kodyšové je důležité, aby si tuto skutečnost dokázala sama uvědomit a pravidelně si dopřávala něco, čím se za svou práci odmění. Drobné radosti jsou jako koření, které ji může pomoci zvládnout každodenní nápor práce a péči o domácnost. „Pokud si je dokážeme dobře namíchat, můžeme být opravdu šťastné,“ říká psycholožka. Dopřát si pravidelnou odměnu považuje psycholožka za opravdu důležité a zároveň i velmi jednoduché. „Malá radost nás nemusí stát moc peněz ani času. Může fungovat jako odměna za něco, co se nám podaří. Příležitostí k oslavě, a k tomu se pochválit, jistě najdeme několik téměř každý den a odvíjí se od individuálních potřeb každé z nás,“ informuje psycholožka.

Schopnost radovat se z drobností nám umožňuje vnímat každý den jako svátek. Proč si v klidu nevychutnat třeba kousek dobré čokolády? „Čokoláda to sama o sobě sice nevyřeší, ale může se stát symbolem pro odpočinek, a umožní nám se na chvíli zamyslet nad tím, co je pro nás opravdu důležité,“ myslí si osobní koučka Petra Jarošová, která se věnuje profesionálnímu koučinku přes deset let a dodává: „Přála bych všem ženám, aby si našly čas nejen na odpočinek, ale hlavně se dokázaly podívat do svého srdce a zjistily tak, po čem opravdu touží a podle toho začaly žít.“

V čem by chtěly ženy vynikat?

Protože se značka Figaro zajímá o spokojenost žen, zrealizovala na začátku roku 2015 společně s agenturou NMS Market Research velký česko-slovenský průzkum, z něhož vyplývá, že ženám velmi záleží na tom, aby zvládaly více činností nejednou. Podle něj si to myslí 62% žen a 48% mužů. „Ženám naprosto rozumím a sama vím, že vzepřít se této tendenci, vyžaduje opravdu hodně vnitřní síly,“ povzbuzuje osobní koučka Petra Jarošová.

Jak této tendenci úspěšně vzdorovat?

Několik tipů nabízí psycholožka Eliška Kodyšová: „Vymezte si priority a dobře plánujte váš čas. Pokud po vás někdo něco chce v době, kdy váš pracovní diář plný, je důležité říci včas ne! Případně to odsunout na později. Pouze takto si můžeme zachovat zdraví, a nepřijít o nervy v situacích, kdy je toho na vás už opravdu moc.“

Co je pro ženy nejdůležitější?

Odborníci i výsledky průzkumu se shodují na tom, že mateřství a péče o rodinu jsou pro ženy stále tou nejdůležitější rolí. Z průzkumu 74 % českých a 67 % slovenských žen uvádí, že děti a rodina jsou pro ně prioritou číslo jedna.  „Výsledek výzkumu znamená, že ženy ještě neztratily zdravý rozum. Bez milujících matek a partnerek by byl tento svět definitivně ztracen. Není to vůbec v rozporu s možností realizovat se v práci nebo svých koníčcích.  Žena, která má vyřešený vztah ke své ženskosti a mateřství, váží si sama sebe, je potom schopna milovat bez podmínek a vytvořit to nejlepší zázemí své rodině a současně být inspirací i ve svém pracovním prostředí,“ míní osobní koučka. 

A co na to muži?

Průzkum dále zjistil, že muži považují za nejdůležitější, aby žena byla milá a příjemná. V České republice vidí své partnerky jako dokonalé 76 % mužů.

68 % žen si to o sobě naopak vůbec nemyslí. Na Slovensku jsou výsledky téměř totožné (80 % mužů a 57 % žen). Psycholožka Eliška Kodyšová  vidí tento rozpor v nízkém sebevědomí něžného pohlaví. „Ženy bývají obecně více sebekritické než muži. Sebechvála je pro ně zkrátka velmi obtížná,“ připouští psycholožka. Osobní koučka uvádí konkrétnější příčinu: „Ženy by měly přestat číst některé ženské časopisy. Jsou plné fotografií dokonalých žen, což je vede k pochybnostem o svém vlastním vzhledu a způsobu života. Muži tyto časopisy naštěstí většinou nečtou, a nevyžadují tak, aby jejich ženy naplňovaly prefabrikované ideální představy.“ Cestu k tomu, jak být pro svého partnera opravdu dokonalou, vidí koučka ve vzájemné inspiraci. „Muži jsou fyzicky silnější, ale vnitřní sílu do vztahu přinášíme my, ženy. Naši partneři si cení toho, jak je umíme inspirovat, jak se soustředíme na jejich kvality a hlavně zbytečně nekritizujeme jejich nedostatky. Takové ženě pak v pohodě prominou pár kil navíc nebo studenou večeři.“

Jak být dokonalou ženou?

Rozdílné názory a představy o „dokonalé ženě“ u obou pohlaví inspirovaly značku Figaro k realizaci projektu „Spokojená jsi dokonalá“. Ten by rád ženy přesvědčil, že pro to, aby byly dokonalé, nemusí nutně plnit všechny role. „Muži chtějí šťastnou a spokojenou ženu, protože jedině spokojené jste dokonalé. A to si musíte uvědomit především vy samy. Takovou partnerku, mámu i kolegyni v práci dělají drobné radosti, které si nesmí odepírat žádná z vás,“ vzkazuje ženám Radim Tuček z Figara.

Pro tyto účely byl také spuštěn web www.spokojenajsidokonala.cz, kde mohou ženy najít originální video „Jak být dokonalou ženou?“. Také získají řadu užitečných rad a mohou posílat své tipy na drobné radosti, inspirovat tak ostatní a vyhrát čokoládu Figaro se svou radostí na obalu. Web spouštíme 26. 3. a obsahuje řadu nápadů od českých a slovenských odborníků, jak si zpříjemnit den. 

Video se připravuje ...
Spokojená jsi dokonalá • VIDEO: /Figaro/

Součástí webu je i výzva “Spokojená jsi dokonalá”, ke které se mohou muži na sociálních síti připojit a říci tak svým partnerkám, kamarádkám a známým: „Nechceme doma dokonalé pradleny, chůvy a kuchařky, ale spokojené a vyrovnané ženy.”

Autor: Figaro

Herečka Michaela Kuklová: „Až syn mi nastavil hodnoty“

Do projektu se zapojila také herečka Michaela Kuklová, kterou hlavní myšlenka velmi zaujala. Unavené a upracované ženy vidím všude. Spousta žen žije s pocitem, že nemají nárok odpočívat jindy a jinak, než v noci a spánkem. Do té doby vidí pouze práci, kterou musí udělat.“

Podle Míši, která plánuje na tuto tématiku vydat vlastní knihu, je problém v tom, že ženy často ovlivňuje přehnaný pocit zodpovědnosti. „Stále si myslíme, že co si neuděláme samy, tak nebude. Že se nám vše nakupí, že zklameme očekávání druhých a podobně.“ Tento pocit je však často mylný. „Vím, že třeba můj syn mě nebude odsuzovat za neumyté nádobí a nevytřenou podlahu, zato ocení, že s ním budu po večeři stavět kostky a budu vnitřně v klidu a pohodě,“ dodává Míša Kuklová.

ce informací najdete na www.spokojenajsidokonala.cz