V Británii platí, že panovník se veřejně nevyslovuje k otázkám, které jsou předmětem politických sporů. V případě Charlese jde ale o to, do jaké míry má právo vyjadřovat názory budoucí král. Charles prosazuje, že má právo na soukromí, jeho odpůrci jsou ale přesvědčeni, že má zachovávat mlčení už nyní, protože zákaz se podle nich nevztahuje jen na panovníka, ale na celou rodinu.

Deník The Guardian se od roku 2005 snažil získat zmíněné dopisy od vlády s poukazem na zákon o svobodě informací. Podle listu The Guardian dopisy, které jsou adresovány sedmi různým ministerstvům, ukazují snahy prince Charlese o lobbování. Přestože deník The Guardian se svým požadavkem u soudu uspěl, generální prokurátor Dominic Grieve v dubnu 2012 povolení princovu korespondenci publikovat vetoval.

Odvolací soud ale loni rozhodl, že Grieveovo veto je v rozporu se zákony, a generální prokurátor se následně odvolal k Nejvyššímu soudu. S tímto posledním pokusem zabránit zveřejnění dopisů, které podle Grievea může otřást princovým postavením, ale neuspěl.

„Zamítáme odvolání ministra spravedlnosti,“ oznámil dnes předseda soudu David Neuberger. V době vzniku konfliktu o Charlesovy dopisy se prince zastal tehdejší předseda vlády Tony Blair. Řekl mimo jiné, že princ předkládá názory na důležité problémy a že jeho psaní nikdy nezpůsobila vládě žádné potíže. Charles je znám jako odpůrce geneticky modifikovaných potravin, má pevné názory na architekturu a urbanistiku a vyslovil i názory na alternativní léčbu.