Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V realitce odmítli Romku a makléřka se brání: Bylo to na přání majitele!

Ombudsmanka Anna Šabatová vs. realitní makléřka Eliška Nosková
Ombudsmanka Anna Šabatová vs. realitní makléřka Eliška Nosková  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, mim - 
27. března 2015
05:00

Kancelář ombudsmana, které nyní velí Anna Šabatová, vyslala do realitních kanceláří Romku a chtěla prozkoumat diskriminaci při shánění podnájmu. Realitní makléřce Elišce Noskové za odmítnutí Romky hrozí tučná pokuta, jenže zároveň je přesvědčena, že se zachovala správně. S ohledem na přání majitele nemovitosti, který si s bytem či domem může dělat, co si zamane!

Majitelka realitní kanceláře Eliška Nosková zdůraznila, že realitní makléři musejí respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy. „Je to realita, že většina lidí nechce Romům pronajímat byty, protože už mají špatné zkušenosti – zničené byty, ukradené a rozprodané vybavení bytů,“ uvedla Nosková pro ČTK.

V rozhovoru pro páteční Aha! pak dodala: „Majitel bytu si ho nepřál pronajmout Romům... Majitel bytu má ale právo pronajmout nebo prodat byt, komu chce. A proto si najímá realitního makléře, aby za něj celý proces zprostředkoval.“ Na dotaz, zda cítí vinu za to, že odmítla Romku (byť nastrčenou kanceláří ombudsmana), Nosková odpověděla: „Zachovala jsem se správně. Shodou okolností jsme ten den jiné Romce pronajali jiný byt. Kdyby totiž ta paní rovnou řekla, že je Romka a jestli nemáme byt, jehož majiteli by to nevadilo, pak jí určitě vyjdeme vstříc.“

Noskové však za odmítnutí Romky hrozí pokuta. „Máte právo se rozhodnout, koho neubytujete, ale nesmíte říkat, že je to proto, že ten člověk je Rom,“ reagovala ombudsmanka Anna Šabatová v pořadu DVTV s moderátorem Martinem Veselovským. „Pokud ho (byt) nabízíte ve veřejném prostoru, tak si nemůžete vyžádat, aby někdo byl z té nabídky vyčleněn a priori, tedy již předem,“ dodala Šabatová.

Zároveň se ohledně testování realitek obrací ke svému předchůdci v úřadu. „My jsme netestovali. Testovala Poradna pro občanská a lidská práva. Můj předchůdce, Pavel Varvařovský, s ní uzavřel dohodu o tom, že pokud oni budou právě narážet na tyto případy a provedou to situační testování, tak my potom provedeme právní analýzu toho, co zjistí,“ uvedla v DVTV Šabatová a upozornila, že v ČR je zakázána a zároveň sankcionována diskriminace.

„Lidské právo nebýt diskriminován je jádrem všech ústav na světě,“ upozorňuje Šabatová v případě konfliktu s právem na majetek. Přesto se dočkala za svůj postup kritiky. „Zvolená metoda paní ombudsmanky Šabatové se mi vůbec nelíbí a je na hraně,“ řekla Parlamentním listům exministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Zostra se pak do Šabatové pustili především Svobodní v čele se svým šéfem Petrem Machem.

Video se připravuje ...
Další videa