Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Propuštění Hanky a Tonči: Zachránila je islámská charitativní organizace!

Autor: ČTK, haj - 
28. března 2015
11:32

Unesené Češky Hana Humpálová (27) a Antonie Chrástecká (27) jsou doma u svých blízkých. Po dvou letech byly propuštěny ze zajetí a velký podíl na tom má turecká organizace IHH.

Turecká organizace IHH pomáhá ve stovce zemí světa. Zkratka IHH znamená Inzani Jardim Vakfi, což v překladu znamená Nadace pro humanitární pomoc. Tato nevládní organizace byla založená v roce 1992. Původně byla vytvořena na pomoc bosenským Muslimům v polovině 90. let.

Později ale rozšířila své aktivity do řady zemí světa. Nyní operuje téměř na všech kontinentech. Poskytuje sociální a zdravotní pomoc a angažuje se i ve vzdělávacích a kulturních programech. Hlavním účelem největší muslimské charitativní organizace je podpora sirotků. Těm IHH financuje potraviny a oblečení, školu či nemocnici a pomáhá řešit také výstavbu mešit a dodávku léků. Organizace se také zasazuje proti porušování lidských práv.

Většina jejích pracovníků jsou turečtí muslimové, operující ve více než stovce zemí světa. Sídlí v Istanbulu; v jejím čele stojí turecký právník Fehmi Bülent Yildirim (49).

Na facebookovém profilu organizace nyní Češi hromadně děkují za pomoc IHH v otázce propuštění unesených dívek Hanky a Tonči. Na vyjednávání o jejich propuštění se IHH podílela dva měsíce poté, co je kontaktovaly rodiny unesených Češek.

Vzkazy Čechů na Facebooku IHH. Vzkazy Čechů na Facebooku IHH. | Facebook

Vyjednávání vedl zástupce IHH Izzet Şahin. "Využili jsme všechny prostředky, které jsme měli k dispozici, abychom je dostali zpět. Dnes jsme je bezpečně předali jejich rodinám," uvedl v sobotu Şahin.

"Kolik lidí a kolik organizací do toho bylo zapojeno, to se asi nikdy úplně nedozvíme, ale podstatné je, že to úsilí korunovala turecká charitativní organizace, které se podařilo převézt dívky na území Turecka," uvedl pro Českou televizi Andor Šándor.

Hana Humpálová (27) a Antonie Chrástecká (27) přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu a chtěly pokračovat do Indie. 13. března 2013 je ale skupinka osmi až deseti ozbrojenců v Balúčistánu zajala a odvezla terénním automobilem neznámo kam.

pozorovatel2013 ( 29. března 2015 19:12 )

žily tam dva roky, to není málo a co se dělo ví jen ony......důvěru k nim nemám a lituji lidi, co jim budou nablízku, jsou jen časovaná nálož pro mě jsou to stále hlupky, naivní slípky, které chtějí "pomáhat" tam, kde o pomoct nestojí když už si hrají na milosrdné, mohly se angažovat doma v ČR - senioři, nemocní, děti apod......budou s nimi jen problémy

kukuku ( 28. března 2015 12:55 )

Podíl z výkupného Al Kejdě.

nmlk ( 28. března 2015 12:35 )

Nevypadají, že by si tam ty dva roky, kdovíjak užívali. Jsem ráda, že jsou holky doma. Velká radost.

antiall ( 28. března 2015 12:35 )

 Měli by je prověřit jestli neprijmuli islám a nestali se z nich dzihadistky, bezpečnost nade vše, takhle nám to cpou. ..

frnda.vegeta ( 28. března 2015 12:03 )

Holky se mi obě vrátily.

Zobrazit celou diskusi