Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívkám pomohly na svobodu jejich matky, které to nikdy nevzdaly

Autor: dce, ČTK - 
28. března 2015
12:56

Rodiny unesené Antonie Chrástecké a Hany Humpálové, především jejich matky, žily dva roky v naprosté nejistotě a strachu o život svých dětí. Ale nevzdaly to. Ani ve chvílích, kdy selhaly předchozí diplomatické pokusy nebo jednání o výkupném.

Vyjednávání o propuštění s únosci dva měsíce intenzivně vedla  turecká humanitární organizace IHH. Podle jejího šéfa Izzeta Sahina organizaci kontaktovaly přímo rodiny unesených Češek před dvěma měsíci poté, co selhala všechna předchozí jednání.

Podle exšéfa vojenské rozvědky Andora Šándora není vyloučeno, že rodiny sehrály klíčovou roli v osvobození dívek. "Kdyby unesli moji dceru, udělal bych všechno na světě, abych je dostal zpět," řekl v rozhovoru ČT. Šándor také naznačil, že rodiny prostřednictvím humanitární organizace mohly únoscům nabídnout výkupné.

Byly to právě matky, které  za své dcery bojovaly a za celou dobu ani jednou neztratily naději v jejich návrat. Dokonce natočily na video vzkaz pro únosce. "Naše dcery jsou hodné dívky a do vaší země přijely s naprostým respektem k vaší kultuře a tradicím," prosily na videu.

Myšlenky na rodiče a příbuzné byly tím, co unesené dívky drželo při životě. Na druhou stranu stesk po nich byl tím nejbolestivějším. "Být odtržená od rodiny bylo vůbec to nejhorší. Už od první chvíle po únosu jsem chtěla být s nimi," řekla v pátek Tonča.

"Měly jsme více než dost času na to přemýšlet. Vzpomínaly jsme na své rodiny a pořád jsme v sobě chovaly naději, že nás jednoho dne zachrání," řekla dojatá Hanča. S rodinami se setkaly již v sobotu, kdy dorazily do Česka. "Využili jsme všechny prostředky, které jsme měli k dispozici, abychom je dostali zpět. Dnes jsme je bezpečně předali jejich rodinám," uvedl Sahin. 

Hanča s Tončou byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň. 

oltec ( 29. března 2015 21:49 )

karol jsi blb 

tacoo ( 29. března 2015 21:25 )

Ony si myslely, že jsou výjimečné a všichni se tam z nich poserou. Blbky na entou. Když je na hranicích fotili, zřejmě aby pak poslali jejich fotky únoscům, tak si namlouvaly, že je to kvůli jejich nesmírné kráse.

prefikana ( 29. března 2015 16:45 )

svata pravda ardaj!

prefikana ( 29. března 2015 16:41 )

 Vidim, ze je to tady stale stejne a nic se nezmenilo. Stale titiz de-bilkove sem musi chodit blit ta sva moudra? Normalni clovek se tady s vami jen pokazde vytoci, nic jineho ...ale o to vam zrejme jde, ze?

karolcenter ( 29. března 2015 09:55 )

Týmto dvom dívkam by ich matky najviac pomohli keby im pri narodení nechali vyrezať piče,tento cirkus nemusel byť.

Zobrazit celou diskusi