Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Hanka a Tonča doma: Jejich zachránce byl za svou práci vězněn!

Autor: Veronika Kynclová, dce - 
28. března 2015
14:35

Kdo je muž, který seděl po boku osvobozených Češek? Jedná se o humanitárního pracovníka Izzeta Sahina, který je své práci natolik oddán, že skončil několikrát i ve vězení! Před dvěma měsíci se na něj obrátily přímo rodiny dívek, které, když všechny předchozí pokusy selhaly, v něm viděly poslední naději.

Izzet studoval univerzitu v Johannesburgu a Istanbulu. Se společností IHH spolupracuje již od roku 2007. Sám Izzet byl několikrát ve vězení kvůli své nebezpečné práci - turecký humanitární pracovník pracoval například i v pásmu Gazy. V poslední době se vztahy mezi Izraelci a Turky značně vyostřily. Izzeta nejprve zadržela místní policie kvůli podezření z napojení na teroristické organizace. Nic z toho se ale nepotvrdilo a on byl nakonec propuštěn, ale deportován ze země. 

Sahin, který spolupracuje s organizací IHH, rodiny unesených dívek nezklamal! Na propuštění Češek pracoval intenzivně dva měsíce, kdy vyjednával s pákistánskými teroristy napojenými na skupinu al-Káida. Jednoznačně to znamená, že na teroristy má kontakty, které mu umožňují pomáhat nevinným lidem v nesnázích.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Zatím není jasné, co vše musel udělat pro to, aby obě dívky dostal po dvou letech konečně zpět k rodinám, avšak včera sdělil turecké agentuře Anadolu neuvěřitelnou zprávu. „Využili jsme všechny prostředky, které jsme měli k dispozici, abychom je dostali zpět. Dnes jsme je bezpečně předali jejich rodinám.“ prohlásil Şahin ve videu, které agentura zveřejnila, a rázem se začalo šířit jako lavina po internetu.

To už po jeho boku seděly právě propuštěné dívky. „Antonie a Hana byly v zajetí dva roky. Bylo to pro ně obtížné období,“ řekl.

Turecká organizace IHH pomáhá ve stovce zemí světa. Zkratka IHH znamená Inzani Jardim Vakfi, což v překladu znamená Nadace pro humanitární pomoc. Tato nevládní organizace byla založená v roce 1992. Původně byla vytvořena na pomoc bosenským Muslimům v polovině 90. let. Později ale rozšířila své aktivity do řady zemí světa. Nyní operuje téměř na všech kontinentech.

Video Dva roky v zajetí! Co řekly unesené Češky a co jim vzkazují jejich známí!? - David Vaníček, Zbyněk Schnapka, Petr Soukup
Video se připravuje ...

necekany_vystrik ( 28. března 2015 20:18 )

odnož teroristů pod názvem muslimské humanitární organizace inkasovala výkupné

milesmiles ( 28. března 2015 17:11 )

nedá se nic dělat zatím jenom skupina IHH osvobodila tyto dvě dívky a za to jim musíme poděkovat.salam alejkum !!!!

eseteset ( 28. března 2015 17:01 )

Jsem ráda, že jsou holky doma. Ovšem pisálek by se měl naučit česky a nedělat hrubky a taky si to po sobě přečíst. Nebo už u nás píšou články jen slovenská polena?

Zobrazit celou diskusi