Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hanka a Tonča doma: Ale jak se podle odborníka dostaly ze spárů teroristů?

Autor: kat, ČTK - 
28. března 2015
15:50

Jak se Hanča a Tonča dostaly na svobodu, je zatím záhadou. Velkou zásluhu na celé věci měla nezisková turecká organizace IHH a její pracovník Izzet Sahin. Bezpečnostní expert Andor Šándor přednesl alespoň tři nejpravděpodobnější varianty.

1. Dostali výkupné

Zaplatil někdo za dvě mladé Češky výkupné? Pokud ano, kdo? Ministr vnitra Milan Chovanec totiž v rozhovoru pro Českou televizi naznačil, že český stát s teroristy nevyjednává a výkupné neplatí. Výše případného výkupného se mohla pohybovat i okolo 120 milionů Kč za každou z žen. Přesně tolik musela před deseti lety zaplatit italská vláda iráckým teroristům za unesenou reportérku Giulianu Sgrenu.

2. Výměna rukojmí

Za Hanču a Tonču ale nemuselo být zaplaceno jen penězi. Běžnou praxí je v této oblasti výměna rukojmí. Únosci tedy mohli požadovat propuštění vězněného teroristy nebo jiný ústupek ze strany pákistánské vlády.

3. Zdravotní problémy

Je možné, že zdravotní stav unesených dívek vyžadoval lékařskou péči, která by znamenala vyzrazení místa, kde je ukrývali. Únosci tam pravděpodobně schovávají i další rukojmí, bylo tak pro ně jednodušší se Češek vzdát. Nelze vyloučit ale ani variantu, že se únosce po dlouhém vyjednávání nakonec podařilo přesvědčit po dobrém.

Dvě Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň. 

Video Dva roky v zajetí! Co řekly unesené Češky a co jim vzkazují jejich známí!? - David Vaníček, Zbyněk Schnapka, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na internetu se později objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Jiné zprávy úřady o dívkách neměly, protože únosci o sobě nedali nijak vědět. Česká diplomacie byla na informace o případných vyjednáváních po celou dobu velmi skoupá. Prezident Miloš Zeman ale několikrát řekl, že jednání probíhají. 

antiall ( 28. března 2015 23:28 )

 Cestovní kancelář K&K, koran a kobereček, zvou na poznávací zájezdy Libye, Sýrie, Irák Afghánistán, svačinu s sebou, možná se to protáhne.

antiall ( 28. března 2015 23:23 )

 Teď nám Andy pomalu vsugeruje že to byla nejtajnější akce BIS a proto se museli tvářit že nic neví, nebo nic nevěděli?

naidka ( 28. března 2015 20:14 )

Tak Kukiška aspoň pozdravuj.

buban ( 28. března 2015 19:12 )

V rozhovorech pro veřejnost asi, v rozhovorech pro bulvár určitě ne, v jejich dalším profesním uplatnění nejsem optimistou. Čoveče, já vidím nebezpečí plachetkářů už i když se vynoří Buban ze skříně s utěrkou na hlavě.

naidka ( 28. března 2015 18:51 )

Myslím, že v rozhovorech pro veřejnost se budou muset držet určitých mantinelů, co mohou nebo nemohou říct, podobně i jejich rodiče.

Zobrazit celou diskusi