Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Copak je to za vojáky (a vojandy)? Selfiemánie během průjezdu amerického konvoje Českem

Autor: simao, ČTK - 
30. března 2015
18:03

Akce odpůrců konvoje končí fiaskem, Američany v Česku přivítali lidé nadšeně a se zvědavostí. Průjezd Jízdy dragounů pro řadu lidí znamená i zajímavou příležitost – vyfotit se s americkými vojáky. Ideálně si pořídit selfie. Široké „americké“ úsměvy nechybí, vojáci z USA si přivítání taky pochvalují.

Americké vlajky se objevily na řadě míst Česka, varování odpůrců konvoje, že si budou lehat pod kola obrněných vozů Stryker a Humvee, se nekonají. Namísto toho přitáhl konvoj, vracející se z Pobaltí a cvičení NATO pod názvem Atlantické odhodlání (Atlantic Resolve), zájem tisíců obyvatel Česka.

Video Spojenecká armáda v Česku: Velký sestřih jejich spanilé jízdy! - Blesk.cz, infobiro.tv
Video se připravuje ...

Dokazuje to i dění na sociálních sítích. Řada lidí využila (a ještě využije) šanci vyfotit se s americkými jednotkami. A tak fotky Čechů, krásných Češek, rodin i dětí s americkými vojáky plní Facebook, Twitter či Instagram. V pohotovosti jsou i historické kluby, někteří nadšenci pak při přivítání rovnou vytáhli vojenské uniformy.

Konvoj USA v Česku: Fotky s americkými vojáky Konvoj USA v Česku: Fotky s americkými vojáky | Instagram

Zájem je o fotky nejen s vojáky, ale samozřejmě i s americkými vojandami. Aktivní je především mladší generace, vyfotit se však často neváhají ani matky s dětmi či senioři. Ti přitom pamatují příjezd jiných „spojeneckých“ vojenských vozidel – sovětských tanků v roce 1968. Ovšem ve zcela jiné atmosféře.

Fotky s vojáky USA se staly hitem internetu: Paní Britney a já, pochlubil se jeden z Čechů Fotky s vojáky USA se staly hitem internetu: Paní Britney a já, pochlubil se jeden z Čechů | Instagram

Američtí vojáci, kteří dnes v rámci přesunu přes Česko přijeli do kasáren v Praze-Ruzyni, jsou přitom z přivítání dle řady ohlasů nadšení. Odpůrců amerického armádního konvoje cestou zaznamenali jen pár, řekli novinářům po příjezdu do ruzyňských kasáren, kde více než 500 vojáků a zhruba 115 armádních vozidel zůstane do středy.

Velitel konvoje Tim Payment přivítání označil za překvapení. „Měli jsme neuvěřitelnou podporu všude, kde jsme zastavovali,“ uvedl. Zároveň ocenil i spolupráci s českou armádou. K otázce, zda vnímal i přítomnost odpůrců konvoje, odvětil, že jich během cesty viděl pouze pár. „Je dobře, že je Česko svobodnou zemí a že lidé mají právo mluvit stejně jako v Americe,“ podotkl. V úterý se Payment vydá do Plzně uctít památku padlých amerických vojáků, kteří v roce 1945 osvobozovali Československo. Na Ruzyni se také setká se zástupci klubů vojenské historie. 

dr.x.crement ( 1. dubna 2015 17:32 )

dr.x.crement ( 1. dubna 2015 17:31 )

Dej si odchod do čobolákova!!!!

yokky ( 31. března 2015 15:52 )

hlavne at ochutnaji dobre ceske pivo,,,,,a jidlo,,,,

1pravda ( 31. března 2015 12:33 )

Je to strasne, kam sme sa to dostali. Kto plati tieto media,za sirenie tejto spinavej vojenskej propagandy? Ludia , to naozaj chcete ist do vojny a obetovat zivoty a zivoty svojich blizkych, za americke hegemonisticke zaujmy? To by som neveril, kolko ludi sa necha tak lacno zmanipulovat. Ludia,zobudte sa! Neverim, ze vacsina ludi je tak hlupa,ze by si mysleli , ze nas americka armada chce chranit.Proti komu?Sak len oni vyvolavaju vojnove konflikty , po celom svete. Som presvedceny ,ze vacsina ludi ma este zdravy rozum a tuto propagandu siria len media, ktore uz davno nesluzia narodu. P.S. Na komenty trollov, nemienim reagovat.

cid2000 ( 31. března 2015 09:10 )

Můžou nás tady akorát tak š.u.k.a.t. a poch-cávat jako ve Vietnamu a ještě jim můžeme nalévat u toho pivo.Na nic více nemáme jako češi.Jsme pro ně podlidi, slovani, nic více, nic méně, žádná hrdost, jen podlézavost z naší strany.Nejsme jejich partneři, jen další ohnutí lokajové!!

Zobrazit celou diskusi