Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik stojí odmítnout Roma? Inspekce použila stejný fígl s volavkou jako ombudsmanka

Ombudsmanka Anna Šabatová
Ombudsmanka Anna Šabatová  (Autor: ČTK)
Autor: Marcel Mihalik - 
11. dubna 2015
05:00

Pronajímáte byt a rovnou odmítáte Romy? Pozor na pusu! Pokud tak učiníte veřejně či jako pracovník realitky, hrozí vám pokuta až 20 000 korun, nebo soud o pětkrát vyšší částku!

Eliška Nosková (45) z Roudnice nad Labem čelí jako realitní makléřka žalobě ze strany Romky Lenky Balogové na ochranu proti diskriminaci. V dubnu 2013 ji odmítla provést bytem, o který Romka předstírala zájem. O jejím provinění informovala Poslaneckou sněmovnu ombudsmanka Anna Šabatová (63). Podle jejího názoru nemůže majitel bytu odmítnout Roma jen proto, že je Rom. „První stání proběhne u Okresního soudu v Litoměřicích 27. května ve 12:30 hodin,“ potvrdil soudce Jiří Šlapal. Balogová po Noskové požaduje omluvu a 100 tisíc korun k tomu.

V hledáčku »čojky«

Blesk teď zjistil, že Eliška Nosková není jedinou, kdo za diskriminaci Romů v severních Čechách pyká. Případy, kdy se makléři ve snaze vyhovět požadavkům majitelů nemovitostí dopouštějí diskriminace kvůli národnosti, šetří už i Česká obchodní inspekce (ČOI)!

A používá stejný fígl s romskou »volavkou«. Za loňský rok řešila v Ústeckém kraji na podnět Poradny pro občanství, občanská a lidská práva, kde mimo jiné Lenka Balogová pracuje, tři případy realitních kanceláří. Z nich dva pokutovala. Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha tyto kontroly pokračují i v současné době a to nejen v Ústeckém kraji.

Proti diskriminaci vystupuje právě zmíněná poradna. Ta figuruje ve zprávě veřejného ochránce práv i ČOI jako oznamovatel. „Cílem žaloby je dosáhnout autoritativního soudního rozhodnutí v tom, zdali napadené jednání realitní makléřky (apriorní neumožnění prohlídky bytu z důvodu etnicity) je či není protiprávní,“ řekl Blesku ředitel Poradny Miroslav Dvořák.

Mluvčí ČOI: 10 minut a bylo to jinak...

Jak ČOI šetřila diskriminaci v realitkách?

„Inspektorka romského původu šla vždy do realitky a poptávala byt – nějaký vhodný pro rodinu, nebo přímo ten, který měli v realitce vyvěšený.“

Co kontrola odhalila?

„V děčínské realitce inspektorce romského původu po dotazu sdělili, že žádný volný byt nemají. Na její dotaz na vyvěšený byt řekli, že už volný není. Poté odešla a po deseti minutách tam vešla druhá inspektorka s českou národností. Té vyvěšený byt okamžitě nabídli.“

Jak realitku ČOI postihla?

„Následovalo správní řízení, nyní v právní moci, s pokutou 10 000 Kč.“

A co druhý případ?

„Pracovnice realitky nabídla volný byt, zeptala se na platební situaci rodiny a řekla, že pronájem doporučí. Musí ale počkat na schválení majitele bytu, který si nepřeje pronajmout byt Romům. Bylo to vyřešeno pokutou 1000 Kč na místě.“