Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dvě Češky odletěly do Iráku, kde se válčí s teroristy: Zastaly se Hanky s Tončou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. dubna 2015
05:00

Dvě pohledné Češky se vydaly do zemí, které trpí kvůli válce s teroristy ISIS. Reportérky s bohatými zkušenostmi Jarmila Štuková a Lenka Klicperová vyrazily do Iráku, pokusí se dostat i do Sýrie. V době, kdy je velmi živá diskuze nad přistěhovalci, chtějí poukázat na to, jak ve válce trpí nevinní lidé. Jedna z nich se ale také zastala navrátilců Hanky a Tonči a zkritizovala prezidenta Zemana.

Válka v Sýrii trvá čtyři roky, umírají v ní civilisté, miliony lidí jsou na útěku ze zbědované země. Různé humanitární a charitativní akce se snaží pomoci uprchlíkům, ale i těm, kteří své domovy neopustili. V Iráku vznikla válečná fronta, na které tamní jednotky bojují s fanatiky z Islámského státu. 

Na první pohled nic moc podmínky pro cestování a zvláště pro dvě české ženy. Reportérkám Jarmile Štukové a Lence Klicperové však odvaha nechybí. Do nebezpečných oblastí se vydávají poměrně často. A přináší z nich unikátní svědectví. Na některé věci je zkrátka třeba upozorňovat.

„V každé válce vždycky trpí nejvíc ti nevinní a za každým uprchlíkem je nějaký příběh. Něco, co se možná dotkne české veřejnosti,“ pronesla Klicperová na tiskové konferenci před odletem do Iráku. Reportérky chtějí zachytit složité životní podmínky těch, kteří trpí kvůli válce. Ať už v přelidněných uprchlických táborech, nebo v jejich vlastních obydlích, kde doufají, že právě jim se válka vyhne. Za cestou Češek stojí nový humanitární projekt Archa pomoci, který vznikl z iniciativy Charity České republiky. Ta se snaží vybrat peníze na pomoc pro uprchlíky. Patronem akce se stal politik Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda Sněmovny. 

Kdo jsou ženy, které pro dobrou věc vyráží vstříc nebezpečí

České reportérky již mají z Iráku, Afghánistánu i dalších zemí bohaté zkušenosti. Fotily nejen běžné civilisty, ale i dívky-hrdinky, které se chopily zbraní a v kurdské armádě bojují proti džihádistům. „Jedu do Iráku už popáté. Naposledy jsme tam s Lenkou byly v říjnu. Pracovaly jsme v uprchlických táborech i na frontě, takže tam máme spoustu kontaktů,“ dodala Štuková.

Cílem projektu Archa pomoci je „aktuálně informovat českou veřejnost o životní situaci milionů uprchlíků, kterým válečný konflikt vzal domov, rodinu i naději, a umožnit veřejnosti aktivně se zapojit do konkrétní pomoci lidem na Blízkém východě“, jak stojí na webu Charita.cz.

Reportérky se vrátí do Česka v polovině května. Z pořízených fotografií má vzniknout putovní výstava. Lenka Klicperová je přitom šéfredaktorkou magazínu Lidé a země, Jarmila Štuková fotoreportérkou a dokumentaristkou na volné noze, která fotila i na Haiti, v Indii či na Ukrajině. V rámci One Blood Project, oblíbené skupiny i na Facebooku, se pak snaží pomáhat i mladým talentovaným lidem v místech, kde tvořit zkrátka zdaleka není tak jednoduché, jak je tomu třeba u nás.

Reportérka se zastala Hanky a Tonči

Nad cestováním do nebezpečných oblastí se přitom rozhořela vášnivá diskuze po návratu dlouho vězněných dívek Hanky a Tonči. „Člověk v takových zemích musí umět pracovat s mírou rizika, musí zde mít vybudovanou síť kontaktů, které mu pomáhají přežít – a navíc přivézt i nějaký natočený nebo nafocený materiál. To obnáší mnohem náročnější přípravu a větší nároky na zajištění bezpečnosti, než když místem pouze projíždíte,“ upozornila Klicperová na webu e15.cz.

Pozastavila se však i nad přivítáním dívek, které se vrátily domů z pákistánského zajetí. Konkrétně nad slovy, které Hance a Tonče adresoval po jejich návratu prezident Miloš Zeman. Dívkám popřál, aby „už nikdy neopakovaly tu hloupost, které se dopustily“. „Prokázal, že disponuje další obdivuhodnou vlastností – sociální empatií limitně se blížící nule. Nazvat obě mladé ženy nezodpovědnými hlupačkami je opravdu velmi citlivé, zvlášť po všech těch hnusech v diskusích na internetu, které se vyrojily v podstatě okamžitě po zprávě o jejich propuštění,“ dodala s notnou dávkou ironie Klicperová ve svém komentáři na zmiňovaném webu.