Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvě Češky na frontě, kde se válčí s džihádisty: Snipery tu dělají i dívky

Češky Jarmila a a Lenka v Iráku, kde proti džihádistům bojují i kurdské dívky.
Češky Jarmila a a Lenka v Iráku, kde proti džihádistům bojují i kurdské dívky.  (Autor: Facebook.com)
Autor: simao - 
10. května 2015
05:00

Vydaly se do nebezpečné oblasti, kde se válčí s džihádisty z Islámského státu. Nejde ale o nějaký bláhový podnik, jde o pomoc tam, kde je to zkrátka třeba. Dvě Češky Lenka a Jarmila navštěvují uprchlické tábory, vydaly se však i na frontu. A mluvily s dívkami, které zde bojují proti radikálům. Co je popohání? Třeba myšlenka na ženy, které padly do spárů barbarů z IS. A které zažívají peklo na zemi.

"Po improvizovaném žebříku se drápeme do temné místnosti. Na špinavé matraci tu leží dívka. Soustředěně se dívá do hledáčku odstřelovací pušky. Ta je zhruba dvakrát tak velká jak ona sama. Stará ruská třímetrová zbraň působí v rukou křehké víly v zeleném až nepatřičně," dělí se reportérky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková na webu Rozhlas.cz o své zkušenosti z válečné zóny v Iráku.

Vydaly se tam v rámci nového charitativního projektu Archa pomoci, který má ukázat, jak se žije v oblastech zasažených válkou. Tedy v Iráku a Sýrii. Přiblížit tamní neutěšené podmínky lidem v Česku. A poukázat na to, že můžete pomoci i vy.

Situace je skutečně složitá, z oblastí, do kterých se Češky vydaly, uprchly již miliony lidí. V Sýrii zuří válka již 4 roky. Životní podmínky jsou tíživé. Jenže řada lidí se tváří v tvář smrtelnému nebezpečí nevzdává. Zbraně do rukou vzaly i kurdské ženy. A také dívky.

"Bojuju tady devět měsíců. Z toho dva měsíce jsem tady na přední linii. Necítím žádný strach. Vždy když jdu do boje, představuju si, jak musí trpět ženy, které islamisté unesli," cituje Rozhlas.cz 20letou Vinar, která v řadách Kurdů bojuje proti džihádistům z Islámského státu. Dala se k domobraně a dělá odstřelovačku.

Světová média přitom plní zprávy o příšerných činech, které džihádisté na ženách páchají. Češky Lenka a Jarmila mluvily i se ženami, které padly právě do spárů bojovníků IS.

Osm měsíců znásilňování

8 měsíců a 15 dní. Tak dlouho přitom byla v zajetí Iráčanka, kterou znásilňovaly bestie z Islámského státu. "Nedá se na to zvyknout. Pokaždé to bylo stejně odporné jako ten první večer. Měla jsem neustále zbraň u hlavy, až se mi tam udělala modřina," řekla pro Rozhlas.cz v rozhovoru s dvojicí Češek. "Bránila jsem se, až mi zlomil prst. Ale nic ho nezastavilo. Bil mě při tom a vrážel mi dovnitř různé předměty. Měla jsem pocit, že mě celou rozerve... Nikdy se nevdám. Po tom, co jsem prožila, se mi při pomyšlení na muže dělá zle," dodala. Podobné příběhy jsou smutné a děsivé zároveň. I statečné české reportérky přitom ví, že zavírat před nimi oči není rozhodně namístě.

jerry ( 10. května 2015 15:46 )

Kdyby se ty dvě blbky nechaly zavřít na týden v pražské ZOO do pavilonu opic, nasbíraly by ty samé zážitky, a v mnohem kratší době.

jerry ( 10. května 2015 15:31 )

Tobě přijdou normální?

zlo. ( 10. května 2015 11:45 )

To může napsat jen pravý český balík se slámou lezoucí mu z bot.

zlo. ( 10. května 2015 11:44 )

Oni jsou normální holky a pomáhají v rámci svých možností.

zauber ( 10. května 2015 11:37 )

Určitě tam nejely kvůli sexu. Hodně bych se divil, že by chtěly souložit s místními špinavci. Vždyť se tam předvádějí jako nějaké manekýny. Spíše tam jely díky sexu za který byly řádně vybráni nějakou státní, neziskovou organizací.

Zobrazit celou diskusi