Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Senzační snímky: Čáp na lovu chytil králíčka. A spolkl ho

Autor: simao - 
13. května 2015
21:18

Zajímavé fotografie se podařilo pořídit fotografovi v jedné německé zoo. Zachytil, jak čáp chytil králíka. A spolkl ho. Ušák se snažil utíkat, seč mu síly stačily. Jenže dlouhému ptačímu zobáku neunikl.

Jídelníček čápa bílého je pořádně pestrý. V přírodě chytá hraboše, krtky, ale i hmyz, žížaly, plže, žáby či ryby. Čáp v německé zoologické zahradě v Osnabrücku nepohrdl však ani králíčkem. Zachytil ho fotograf-nadšenec Heinz Mora (64). O pořízení fotek důchodce Bildu prozradil: „V zoo jsem často, ale tohle je něco, co jsem nikdy neviděl.“

Odborník na čápy Kai Thomsen ze sdružení Nabu však tak překvapený nebyl. Potvrdil, že čápi se živí vším možným. Jsou to tzv. potravní oportunisté. „Čápi jí vše, co jim přijde mezi zobák. Od hmyzu přes žáby po myši nebo krtky. Pokud je králík ještě mladý, může se stát také jejich kořistí,“ řekl Bildu expert. 

Zdatný lovec, ale i letec

Odborník popsal, jakým způsobem čáp králíka zabil. Zobákem mu zlámal vaz, poté ho spolkl. strávit králíčka nebylo přitom pro stěhovavého ptáka, jakého vídáme i na českých komínech, tak složité. Příliš dlouho ušák čápovi v žaludku neležel, čápi totiž mají agresivní žaludeční kyseliny, a tak čáp králíčka strávil poměrně rychle, dodal odborník.

V Česku je přitom čáp dle vyhlášky č. 395/19992 Sb. chráněn jako ohrožený druh. Také u nás je čáp bílý chován v řadě zoologických zahrad. Při svém putování do teplých krajů dokáže překonat tisícikilometrové vzdálenosti.

Na stránkách České ornitologické společnosti, která v roce 1994 vyhlásila čápa bílého za ptáka roku, se přitom objevil příběh o putování čápa, který z Domažlicka odletěl z hnízda na funkčním komínu kotelny v areálu zemědělského družstva Draženov až do africké Gambie. Nález čápa bílého z Česka v této zemi byl díky úctyhodné cestě unikátní. Rekord však drží čáp, který v roce 1995 odlétl z Trutnovska na farmu u Kapského města v JAR a vzdušnou čarou překonal vzdálenost 9425 kilometrů.

kuniksicht ( 14. května 2015 03:23 )

fak nevim, co je na tom divneho. ja byl nedavno na vecerni prochazce se psem, mel jej na dlouhem voditku a najednou se me svinulo a pes nikde.pes sebehl k vodnimu kanalu a sezral me ho alligator.......

Zobrazit celou diskusi