Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podprsenky, korzety a silikony: První implantáty voperovali již v roce 1962!

Autor: Iva Dvořáková - 
14. května 2015
06:49

Pro krásu ženy trpí od nepaměti. A pokud chtěly pevně vypadající prsa, musely se svazovat do korzetů nebo pevných podprsenek. Zlom přišel v roce 1962, kdy v USA lékaři provedli první plastickou operaci prsou pomocí implantátů. Touto tématikou se zabývá právě otevřená výstava "Od korzetu k silikonu" v pasáži Černá růže v Praze.

K implantátům ale vedla dlouhá a bolestivá cesta. První zvětšení prsou se podařilo už v roce 1889 pomocí parafínových injekcí. Ženám ale po takovém zákroku často v ňadrech bujela infekce, objevily se otoky, boule a hrudky.

Hledaly se proto další možnosti, jak prsa zvětšit. V roce 1895 provedl operaci prsou rodák z Trutnova, rakousko-německý lékař Vincenz Czerny.

Asymetrické ňadro pacientce vyplnil tkání a tukem odebraným z nezhoubného nádoru na jejích zádech.

Ve dvacátém století se hledal materiál, který prsa zpevní a zvětší. Zkoušel se přírodní kaučuk, guma, houby, chrupavky, dokonce i slonovina a sklo. Později se ženám odebíral tuk z břicha nebo z hýždí a přenášel se do prsou. Jenže metoda nebyla moc úspěšná, prsa nebyla symetrická a tuk se rychle vstřebal.

V padesátých letech se do prsou píchaly injekce se silikonem. To podstoupilo asi 50 tisíc pacientek. Jenže opět nebylo dosaženo žádoucích výsledků. Injekcemi se prsa často zanítila a nebyla souměrná.

Silikony

Třicetiletá Timmie Jean Lindsey si v roce 1962 chtěla nechat odstranit tetování na prsou a lékaři jí nabídli zvětšení ňader silikony. Timmie však trápily spíše její odstávající uši.

A tak navrhla: „Nechám si udělat silikonová prsa, když mi upravíte uši.“

Lékaři souhlasili a z jejích povadlých dvojek udělali pěkné trojky. „Muži se najednou za mnou daleko více otáčeli a při pohledu na mě hvízdali,“ popisovala Lindsey reakce okolí na změnu dekoltu.

Vývoj silikonů šel dopředu. Ale i tak obal implantátu praskal a přinášel pacientkám komplikace. Na přelomu 80. a 90. let dvacátého století v USA probíhala řada soudních sporů, které zpochybňovaly bezpečnost implantátů.   Výsledkem bylo, že byl vydán zákaz výroby a prodeje. Zákaz byl zrušen až v roce 2006.
Výsledky soudních sporů však nakonec zvrátily odborné testy, které v rámci tohoto procesu proběhly. V dnešní době je zárukou kvality právě certifikace FDA 

U nás

V roce 1964 proslulý vědec profesor Otto Wichterle se svým týmem dokončoval model prvního českého implantátu. Jeho výplň tvořil hydrofilní gel, ze kterého se vyráběly i celosvětově první kontaktní čočky. Nevýhodou však bylo, že časem ztvrdnul a takto upravená prsa se ani nepohnula, tlačila a bolela.

U nás až do 90. let politická situace neumožnila vývoj implantátů. „Já sám jsem dělal první plastickou operaci prsou zhruba před 35 lety,“ vypráví doc. MUDr. Jan Měšťák.

„Pacientka byla Italka. Vyřízl jsem jí pod každou hýždí půlměsíc a poměrně velkým řezem jsem podkožní tuk vložil do ňadra. Kvůli řezu paní chodila pár dnů v předklonu, protože jizva ji ,táhla´. Ale za týden už kůže povolila a pacientka byla spokojená. Nevýhodou tohoto zákroku bylo, že měla zploštělý zadeček a na něm velké jizvy,“ vzpomíná plastický chirurg.

Plastická chirurgie zaznamenala u nás bouřlivý rozvoj především po pádu komunismu.

„I proto si řada lidí myslí, že před rokem 1989 se u nás plastiky neprováděly. Opak je však pravdou, naši odborníci byli skutečnými průkopníky v oblasti plastik prsou i ostatních partií. I plastická chirurgie jako samostatný obor byla jako první na světě uznána u nás v Československu v roce 1932,“ říká docent Měšťák.

V rámci výstavy je možná zdarma využít konzultaci s plastickými chirurgy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi