Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Romy oddělíme od ostatních lidí zdí, rozhodlo francouzské město

Budou Romové od ostatních obyvatel francouzského města Wattrelos odděleni zdí?
Budou Romové od ostatních obyvatel francouzského města Wattrelos odděleni zdí?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. května 2015
12:50

Pohraniční francouzské město Wattrelos postaví zeď kolem tábořiště používaného Romy. Bariéra vysoká 2,4 metru povede po hranici s Belgií a má Romům bránit přecházet do sousedního belgického městečka Mouscron. V Belgii i ve Francii vyvolal plán polemiku.

Náměstek starosty Wattrelosu Henri Gadaut prohlásil, že půjde o pouhou „palisádu“, jež byla dodatečně přikreslena k plánům přijímacího střediska, které bude ve městě vybudováno pro asi dvacítku karavanů, v nichž Romové bydlí. Podle Gadauta rozhodně nejde o žádnou „protiromskou zeď“, jak píšou některé belgické listy. Především prý proto, že nejde o Romy. Francie obyvatele karavanů kvalifikuje jako „lidi na cestě“, tedy osoby, které se pohybují po Francii a nemají stálou adresu.

To, co Gadaut nazývá palisádou, je podle projektu zeď sestavená z betonových desek.

Občané belgického pohraničí si často na obyvatele karavanového tábora ve Wattrelos stěžují a tisk o nich píše jako o Romech. Gadaut incidenty ohlašované z Belgie zredukoval na jediný – podle něj jde o rozbitá okna jedné verandy. „Kluci si hráli s prakem,“ citoval ho deník Le Figaro.

Podle francouzského zákona musejí všechna města s více než 5000 obyvateli vybudovat pro migrující občany přijímací střediska. To ve Wattrelos bude mít prostor pro 24 karavanů a otevřeno bude příští rok. Opatření umožní zlikvidovat nepovolené tábořiště.

pravlast ( 18. května 2015 16:41 )

Možná že u nás by to mohly být protipožární stěny které zabrání šíření požárů z českých zavšivených měst na jejich pečlivě opatrovaná území.

tesarl ( 18. května 2015 14:42 )

Jsem pro, jdu a zapnu míchačku, budeme tomu říkat - Zeď pro ochranu Romů a nikdo nám nic nebude moci. Konečně se někdo odvážil. Nahoru ostnatej drát, raději ještě pod proudem, aby se jim opravdu nemohlo něco stát. Nebo vízum do Bagdladéže a pak zavřít hranice.

karllos.dc ( 18. května 2015 13:36 )

Ano Jen tak dál a DSSS máme příští volby v parlamentu ať se to komu líbí nebo ne!!! A pak tu konečně zavládne sociální spravedlnost

lug70 ( 18. května 2015 13:10 )

A jen u nás se mají špatně, jsou pronásledováni a diskriminováni, trpí chudobou.

bandour ( 18. května 2015 13:04 )

prostě všude ve světě jsou vítáni, pro jejich nekonfliktnost, pracovitost a přátelské jednání

Zobrazit celou diskusi