První plechovkový obal k přepravě piva představil tehdy malý pivovar v New Jersey, v jehož čele stál německý imigrant Gottfried Krueger. Nenápadná inovace měla celosvětový dopad. Lokální pivovar se stal velmi rychle známý a začal svým růstem ohrožovat i globální giganty. Zákazníci si pivo z plechovky chválili, někteří dokonce tvrdili, že chutná lépe než z lahve.

LEHČÍ A LEHČÍ

Masivnějšímu rozšíření plechovek zprvu bránila jejich váha, vyráběly se totiž z oceli. V roce 1951 už ale plechovka měla jen 83 gramů díky použití hliníku. Postupně se váha snižovala až na dnešních zhruba 13 gramů. Plechovky si získaly oblibu, na konci 60. let v zahraničí předčily v prodeji pivo v lahvích, dnes se dokonce v některých zemích pohybuje jejich podíl na trhu kolem 70 %. Lze je tak označit za celosvětově nejrozšířenější pivní obal. Pokud jde o historii pivních plechovek u nás, Čechoslováci byli a stále jsou v pití piva tradicionalisté, a proto při konzumaci upřednostňují točené pivo, případně pivo v lahvích. První pivo se tak u nás začalo stáčet do plechovek až na začátku 90. let.

Autor: Pivovar Svijany

VÝHODY PLECHOVKY

Proti ostatním typům obalů má plechovka mnoho výhod. Skleněné lahve jsou neskladné, těžké a málo odolné nárazu, vyžadují složitější manipulaci a také úhradu zálohy. Sudy, byť o menším objemu, jsou špatně skladovatelné a neobejdou se bez výčepního zařízení. Některé pivovary nabízejí pivní PET lahve. Ani ty nejsou ideální. „Plastové pivní lahve propouštějí k pivu světlo a kyslík a naopak z nich uniká CO2. Díky tomu v nich pivo rychleji stárne a ztrácí říz i pitelnost. Téměř se také nemluví o tom, že plastová pivní lahev, která je vícevrstvá, je na rozdíl od obyčejných bílých PET lahví prakticky nerecyklovatelná,“ upozorňuje Petr Menšík, sládek pivovaru Svijany.

ČTYŘI PIVKA V PLECHU

Právě plechovka je tak ideálním obalem při potřebě menšího množství piva. Pro někoho může být ale standardní objem 0,33 nebo 0,5 l malý, tento obal navíc nelze znovu uzavřít. Na trhu je ale již znovuuzavíratelná plechovka o objemu dva litry! Obal je vyrobený ze železa a uvnitř opatřený inertním potravinářským lakem. Nabízí hned několik výhod. „Železná plechovka nepropustí světlo, pro pivo je tak spolu s KEG sudem nejvhodnějším obalem. K pivu se přes železné stěny nedostane kyslík a zároveň se v něm udrží CO2, což je pro chuť, pitelnost i zachování čerstvosti nezbytné. Jedná se také o lehký a snadno transportovatelný obal,“ říká Petr Menšík. Na rozdíl od plastových pivních lahví jsou také železné plechovky plně recyklovatelné a ani výroba zbytečně nezatěžuje životní prostředí.

HISTORIE PIVNÍ PLECHOVKY

24. ledna 1935 – pivovar v New Jersey představil první pivo v plechovce

1951 – k výrobě plechovek se začal používat místo oceli hliník, aby se snížila jejich hmotnost

1974 – na trhu se objevily první plechovky ze dvou dílů: válcová nádobka + horní víčko s odtrhávacím uzávěrem