Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamura se pustil do Romů. A trestnímu oznámení se vysmívá

Poslanec Tomio Okamura
Poslanec Tomio Okamura  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: kal - 
12. června 2015
19:15

Měl to být pokus umravnit politika, který nehledí na korektnost. Žaloba organizace Romea ale zatím spíš pomohla poslanci Tomiu Okamurovi k propagaci jeho myšlenek. Myšlenek, které obsahují negativní výpady vůči Romům.

„Tomio Okamura po nenávistných útocích na imigranty opět zaútočil na české Romy,“ uvedla Romea, která systematicky sleduje mediální výpady proti romské menšině.

„Okamura například tvrdí, že se počet Romů v ČR za posledních 14 let zdvojnásobil a tento podle něj strmý růst romské populace je jedním ze dvou největších bezpečnostních rizik pro Českou republiku. Tím druhým jsou podle Okamury imigranti,“ zmiňuje organizace, aby následně jeho tvrzení vyvrátila.

Romea se navíc rozhodla podat na Okamuru trestní oznámení. Domnívá se totiž, že se poslanec svými výroky mohl dopustit trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Organizace navíc upozorňuje, že politik pracuje se smyšlenými a manipulativními údaji.

Ať se policie podívá na Romeu, vybízí poslanec

Blesk.cz požádal o reakci také Okamuru. „Trestní oznámení obskurních a nenávistných protibělošských spolků jako, je Romea, mě opravdu nijak nevzrušují,“ zmínil, aby do detailu rozebral pádnost svých argumentů. „Nejen já, ale i rozumní Romové říkají, že současný systém sociálních dávek je cesta do pekel,“ uvedl například.

Aby toho nebylo málo, přešel politik, který opustil vlastní hnutí, do protiútoku. „Prohlídka obskurního serveru Romea a jeho aktivita mě ovšem přece jen pozitivně inspirovaly. Štvavé, lživé a nenávistné texty na tomto serveru mě přivedly k myšlence, že by je měli přezkoumat policisté a státní zástupce, protože porušují jak standardní míru slušnosti, tak nepochybně i české zákony,“ prohlásil.

Kontroverzními výroky Tomia Okamury se soud v minulosti zabýval opakovaně. Zatím ale nevynesl žádný verdikt, kterým by ho pravomocně potrestal.