Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Berenika Saudková o tom, jak vyrůstala mezi erotickými kresbami

Video se připravuje ...
Berenika Saudková uspořádala výstavu pro svého tatínka
VIDEO: Adam Balažovič
26. června 2015 | 06:00

K osmdesátinám svého tatínka Káji Saudka uspořádala jeho dcera Berenika výstavu jeho komiksů a kreseb v pražském Tančícím domě. Berenika o uspořádání výstavy poprvé přemýšlela už před deseti lety, a to v době, kdy byl její otec ještě zdravý. I teď se ale králi komiksu podařilo ve výstavní síni zvednout teplotu téměř k bodu varu.

Berenika, která v prostředí Saudkových kreseb vyrůstala, přiznala, že jí nikdy nepřipadaly zvláštní, a to až do té doby, než ji na to upozornili spolužáci ve škole. „Nejdřív si ze mě všichni dělali legraci, potom jsem byla oblíbená. Samozřejmě záleželo na tom, v jakém věku jsme byli,“ vyprávěla Saudková.

Mít tatínka, který žije uměním, a bydlet tam, kde všude, kam se podíváte, leží jeho obrazy, mělo zákonitě vliv i na jeho dceru, jež se sama věnuje malování obrazů. „Vzhledem k tomu, že mě vychovával, jako malá jsem říkala, že tatínek je v domácnosti. To jsem ještě netušila, že nás všechny živí, celou naši obrovskou rodinu. Hodil mi vždycky čtvrtku vedle té své a já jsem si kreslila. Dítě je opice a okoukává,“ vysvětlila nám Berenika.

Právě teď se sama musí připravit na vlastní výstavu, protože až dosud měla plné ruce práce s přípravou té tatínkovy. Ta bude k vidění jen tři měsíce a potom si budete muset počkat minimálně pět let. Barvy totiž na světle rychle blednou, a aby se uchovala jejich kvalita, nelze je vystavovat déle a často. Pokud se budete chtít podívat také na Bereničina díla, tak ta přijdou na řadu v Tančícím domě hned po tatínkovi. Léto tedy bude mít nabité prací a o dovolené si zatím nechává jen zdát.

Video se připravuje ...