Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lady Dianě by dnes bylo 54 let. Podívejte se na fotky krásné princezny!

  • 1. července 2015 | 09:17

    Tento rok to bude 18 let od tragické události, která se nesmazatelně zapsala do dějin Velké Británie. Lady Diana by dnes oslavila 54. narozeniny. Pojďte si připomenout nejdůležitější milníky jejího života.

  • Mládí

     

    Diana měla už od narození dáno, že z ní nebude obyčejná žena. Narodila se do rodiny aristokratů Spencerových a vyrůstala společně se svým bratrem a dvěma sestrami. Manželství jejích rodičů ale nevydrželo a došlo na rozvod. I přesto si s nimi zachovala dobré vztahy.

    Co by ale člověk netušil, je to, že Diana nebyla zrovna studijní typ. Ve škole byla považována za spíše podprůměrnou a kvůli nepodařeným zkouškám musela studia ukončit. Naopak jí skvěle šly sport, zpěv a jejím snem bylo stát se tanečnicí. Co se týče jejích pracovních zkušeností, vyzkoušela si práci servírky a poté se stala učitelkou v mateřské škole v Londýně.

    Princezna Diana
    Autor: Profimedia.cz
  • Charles

     

    Jak se Diana seznámila s Charlesem? Potkali se v roce 1977, když randil s její starší sestrou Lady Sarah. Na první krok z Charlesovy strany si ale Diana počkala až do roku 1980, kdy ji pozval na víkend na královskou jachtu Britannia. Královská rodina přijala Dianu velice kladně a nadšený Charles požádal dvacetiletou Dianu o ruku 6. února 1981. K oficiálnímu zasnoubení, které se konalo až 29. února, Diana od Charlese dostala překrásný zásnubní osmnáctikarátový prsten z bílého zlata osázený 14 diamanty, které lemují Cejlonský safír. Ten samý prsten dostala také při zásnubách vévodkyně Kate.

    Své ano si řekli 29. června a z dvacetileté Diany se stala princezna z Walesu. Její překrásné svatební šaty stály tehdy v přepočtu asi 300 000 korun a měly osmimetrovou vlečku.

    Diana byla první královskou nevěstou, která odmítla slíbit poslušnost.
    Autor: profimedia.cz
  • Ve třiadvaceti dvojnásobnou matkou

     

    Necelý rok po svatbě se Británii dostalo radostné zprávy. V listopadu královský pár oznámil, že princezna Diana je těhotná. 21. června 1982 tak přišel na svět William Arthur Phillip Louis, a to ve stejném soukromém křídle londýnské nemocnice St Mary´s Hospital jako o 31 let později jeho syn – princ George. O dva roky později se Diana stala dvojnásobnou matkou a na svět 15. září 1984 přivedla Henryho Charlese Alberta Davida.

    Spokojená rodina na královském portrétu?
    Autor: profimedia.cz
  • Královna lidských srdcí

     

    Dianu si brzy zamiloval celý svět a zájem médií byl více než obrovský. Od té doby, co se provdala za Charlese, až do své smrti byla nejfotografovanější ženou světa. Královské manýry ale byly Dianě cizí. I přes své postavení nikdy nezapomínala na druhé a aktivně se zapojovala do boje proti AIDS, navštívila Bosnu a Angolu a bojovala proti nášlapným minám. Také navštěvovala nemocnice, kde se snažila podporovat nemocné, a pod patronát si vzala i několik charitativních organizací.

    Princezna Diana chodila vždy elegantně oblékaná. Nejraději nosila jako šperky perly.
    Autor: Profimedia.cz
  • Trhliny v manželství

     

    I když na počátku byli Charles a Diana velmi zamilovaní, postupem času začaly vystupovat na povrch trhliny v jejich vztahu. Jednou z nich byla aféra Diany s Jamesem Hewittem, poté to byly od roku 1986 čím dál tím častější Charlesovy návštěvy dávné lásky Camilly, která si vysloužila označení neoblíbené milenky, a také rozdílné zájmy, kdy Diana dávala přednost módě a popové hudbě a Charles spíše architektuře a koním. 

    Až v roce 1992 bylo oznámeno, že Diana a Charles žijí odděleně. Po zdlouhavém procesu byli rozvedeni až v roce 1996, ale i tak Diana zůstala členkou královské rodiny jakožto matka budoucího následníka trůnu. Diana v očích veřejnosti zůstala ve stejném světle, to se ovšem nedá říct o Charlesovi, který se velké oblíbenosti u Britů příliš netěšil.

    Jejich manželství se brzy začalo hroutit
    Autor: profimedia.cz

  • Muži Dianina života

     

    Po rozvodu si získal Dianino srdce uznávaný kardiochirurg Hasnat Khan, jejími blízkými byl označován jako "láska jejího života". Vztah jim ale příliš dlouho nevydržel a už v roce 1997 se Diana začala vídat s Dodim Al-Fayedem. Po jeho boku se zdála opravdu šťastná.

    Památník Diany a Dodiho, který na jejich počest vybudovali v obchodním domě Harrods v Londýně.
    Autor: profimedia.cz

  • Tragická nehoda

     

    Osudná událost se odehrála v noci 30. srpna 1997, kdy Lady Diana s Dodim odjížděla z hotelu Ritz v Paříži. Snažili se uniknout devíti novinářům, kteří za každou cenu chtěli získat nějaké informace.  

    Krátce po půlnoci v neděli 31. srpna vjelo auto, ve kterém oba unikali, do tunelu nedaleko Place de l´Alma. Ve snaze uniknout překročil řidič povolenou rychlost a v rychlosti více než 100 km/h narazil vozem do zdi na pravé straně tunelu. Od ní se odrazil a skončil na jednom ze třinácti pilířů podpírajících střechu tunelu.

    Dianin přítel zemřel hned na místě, Dianu se snažili lékaři zachránit ještě v nemocnici, ale její zranění byla až příliš rozsáhlá. Poslední rozloučení s "královnou lidských srdcí" se konalo za celosvětového zármutku 6. září 1997 ve Westminster Abbey. Na pohřeb se dostavilo na tři miliony prostých lidí a prostřednictvím médií jej sledovaly zhruba dvě a půl miliardy diváků v necelých 200 státech.

    Princezna Diana
    Autor: profimedia.cz
     

Autor: luh
Diskuse ke článku
.