Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šňupání kokainu z prsou prostitutek srazilo lordovi politický vaz. A jeho sídlo prohledala policie

Autor: ČTK - 
28. července 2015
14:33

Pošpinil pověst Sněmovny lordů a nyní se vzdal členství v ní. Baron Sewel tak v britské politice patrně končí – s velkou ostudou, kterou mu přinesly snímky, na nichž ženatý šlechtic šňupe kokain z těl prostitutek či navlečený do podprsenky uráží své politické kolegy. Policie se také vydala prohledat jeho sídlo.

Baron John Sewel se v neděli vzdal funkce místopředsedy britské Sněmovny lordů kvůli záběrům zachycujícím jej při šňupání kokainu ve společnosti prostitutek. Dnes se pak zřekl i členství v horní parlamentní komoře – Sněmovně lordů.

Ženatému šlechtici, který má s manželkou čtyři děti, přitom vaz srazily kompromitující fotografie a video, uveřejněné britským nedělníkem The Sun on Sunday.

Na jednom záběru je vidět 69letý baron, jak nahý šňupe bílý prášek z ňader jedné ženy pomocí pětilibrové bankovky. V pondělí následovaly záběry zachycující politika navlečeného do podprsenky a kožené bundy při pronášení pohrdavých poznámek na adresu dalších politiků, včetně ministerského předsedy.

Sewel si sice chtěl ponechat křeslo mezi ostatními lordy, nakonec ale podlehl tlaku a Sněmovnu lordů opouští. V rezignačním dopisu se také omluvil za potíže, které způsobil, a vyjádřil naději, že jeho odchod pomůže omezit a napravit vzniklé škody.

„To, zda jsem porušil pravidla, je důležité, ale v podstatě je to jen technická otázka. Důležitější je vědět, zda mé chování je slučitelné s členstvím ve Sněmovně lordů a zda by mé setrvání poškodilo důvěru veřejnosti vůči sněmovně. Myslím, že nejlépe posloužím sněmovně tím, že ji opustím,“ napsal zvrhlík s modrou krví.

Předsedkyně horní sněmovny britského parlamentu baronka Frances D'Souza ještě v neděli odsoudila chování svého dosavadního zástupce jako „šokující a nepřijatelné“. Vyzvala policii, aby vše řádně a rychle vyšetřila. Policie mezitím prohledala baronovo sídlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi