Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Legendární Michale Moore natočil nový dokument: Na paškál si vzal americkou armádu!

Autor: mb - 
30. července 2015
05:10

Americký dokumentarista Michale Moore (61), který získal četná mezinárodní ocenění za své dokumenty, oznámil, že v září bude na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu uveden jeho nový film Where to invade next (Na koho zaútočíme příště, pozn. red.), ve kterém zřejmě podrobní nemilosrdné kritice armádu a zahraniční politiku USA.

„A je to venku, mám nový film. Jsem hrozně rád, že budeme mít premiéru v Torontu. Film jsme natáčeli v utajení. Zřejmě jste o mě v poslední době moc neslyšeli…Snažili jsme se nevzbuzovat pozornost,“ ohlásil Michale Moore, dokumentarista ověnčený Zlatou palmou z Cannes. Na filmu dle svých slov pracoval od roku 2009.

Vojensko-industriální komplex

Moore, který v minulosti nemilosrdně kritizoval např. liberální kapitalismus nebo nedostatečnou zdravotní péči v USA, si tentokrát vyhlédl další „oběť“. „Víte, pořád musíme (Američané) na někoho útočit, pořád musíme mít nějakého nepřítele…To abychom mohli udržovat při životě vojensko-industriální komplex,“ vysvětil, proč se nyní rozhodl věnovat tématu amerických vojenských zásahů.

Kontroverzní Mike

Dokumentarista sice sklízí úspěchy na festivalech, často je ovšem terčem kritiky. Nedávno okomentoval film Americký sniper, který byl inspirován příběhem skutečného amerického odstřelovače slovy: „Snipeři nejsou žádní hrdinové. A okupanti jsou ještě horší.“ To ovšem rozlítilo bývalé americké vojáky! „Hlídají nás před nepřáteli, před sebevražednými útočníky. Jeden dobrý sniper může zachránit desítky životů,“ napsal na sociální síť bývalý příslušník námořní pěchoty Sean Johnson.

Buldozer na peníze

Ačkoliv Michael Moore často kritizuje kapitalismus, svými kritiky je pranýřován za to, že se nestydí užívat jeho výdobytků. Patří mezi finančně nejúspěšnější dokumentaristy a s přehledem často válcuje i klasické filmy. Svůj recept na úspěch Michael Moore shrnul takto: „První věc, kterou vždycky řeknu svému štábu je, že neděláme dokument, ale film. Chci, aby lidé, kteří o víkendu přijdou do kina a zaplatí 9 dolarů za lístek, měli skvělý filmový zážitek.“ Majetek Moora se odhaduje na 50 milionů USD, tedy zhruba 1,2 miliardy Kč!

evita5555 ( 30. července 2015 10:34 )

Len dúfam, že to prežije. Ak chcete vedieť niečo o amerike, akí to sú darebáci, pozerajte dokumenty v nedeľu večer na ČT2 Americké dejiny očami Olivera Stouna. To sa dozviete veci, oproti tomu boli Stalin a Hitler len takí srandovní dobráci. A pochopíte, prečo sú ich vojenské scenáre rozpútavania vojen stále rovnaké a pochopíte dokonca, prečo sa zrazu začali kamarátiť s Kubou. Fidelovi to asi nikto nepovedal, lebo by ho rachlo. Ale ten, čo to za Kubu rozhodol, urobil obrovskú chybu, ale to sa ukáže až neskôr.Súvisí to s Ruskom a Ukrajinou, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá.

1940 ( 30. července 2015 09:46 )

Doufám, že nový dokument se objeví brzy i u nás s překladem.

jana999 ( 30. července 2015 09:03 )

asi je dost dobrý, když dělá proti oficiální propagandě a ještě je nejlepší.

mi1sa ( 30. července 2015 07:41 )

Správně - hned ho napadnout,že na tom vydělává.Tak to má být !

Zobrazit celou diskusi