Světová fasáda

Každé z osmi tisíc psaníček je jiné.
Autor: CzechTourism
Dominantou Litomyšle je velký renesanční zámek, který je se svými více než osmi tisíci originálními sgrafity jednou z nejkrásnějších renesančních staveb v Evropě a dokonalým příkladem středoevropské šlechtické rezidence. Význam zámku byl oficiálně potvrzen v roce 1999, kdy byl celý areál s dochovaným barokním divadlem zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Práce na fasádní výzdobě zámku byly zahájeny v roce 1580. Od začátku se dodržovala zásada, že jednotlivé motivy se nesmí opakovat.

Barokní zámecké divadlo

Zámecké divadlo si na zámku v Litomyšli nechal zbudovat hrabě Jiří Josef z Valdštejna a Vartemberka.
Autor: CzechTourism
Zámecké divadlo si na zámku v Litomyšli nechal zbudovat hrabě Jiří Josef z Valdštejna a Vartemberka, aby během letních pobytů nebyl ochuzen o kulturní zážitky, na které byl zvyklý v zimní sezoně ve Vídni. Celý jeho stavební podnik měl ale jeden podstatný háček. V hraběcí pokladně nebylo na takovou věc dost peněz, takže i díky této slabosti pro umění narůstaly dluhy. Kvůli nim byla později na majetek rodu dokonce uvalena exekuce a rodina byla nucena zámek nakonec prodat Thurn-Taxisům.

Mezi ďábly, skřety a duchy

Josef Váchal vytvořil Portmoneum s ďábly, duchy a skřety.
Autor: CzechTourism
Až zastavíte v nenápadné ulici před malým obyčejným domkem, kam vás všichni průvodci pošlou jako za tou nejpodivuhodnější místní památkou, nebude se vám chtít věřit, že jste tu správně. Váš dojem se ale velmi rychle změní poté, co vstoupíte dovnitř. Ocitnete se totiž v nekonečném soukromém vesmíru jednoho z nejpozoruhodnějších českých umělců, autora Krvavého románu – Josefa Váchala. Ten totiž dům proměnil nástěnnými malbami a dřevořezbami v originální umělecké dílo – krajinu obydlenou ďábly, skřety a duchy. Přátelé se sice po jedné vážnější roztržce nadobro rozešli, ale tajemné Portmoneum dodnes připomíná jejich zvláštní vztah.

Chaloupka Maxe Švabinského

Štít vesnické chlaupy namaloval Max Švabinský.
Autor: CzechTourism
Nedaleko Litomyšle – na konci vesničky Kozlov – stojí nenápadná chaloupka s umělecky pravděpodobně nejcennějším malovaným štítem u nás. Výjev Sv. Václav přijímá dary vymaloval totiž jeden z nejvýznamnějších českých umělců Max Švabinský společně se svými novopečenými švagry v roce své svatby s Elou Vejrychovou, která se stala na dlouhá léta jeho múzou. Překrásné okolí Kozlova je turistickým rájem a láká k mnoha výletům. Budete-li chtít dále pokračovat tematicky, můžete od chaloupky Vejrychových vyrazit kolem Pecháčkova statku se Švabinského sgrafitem, alejí Maxe Švabinského na nedaleký Kozlovský kopec k turistické chatě, kterou nechal vybudovat Klub českých turistů a ještě za umělcova života ji na jeho počest také nazval jeho jménem.

Polička a Svojanov

Polička a hrad Svojanov
Autor: CzechTourism
Polička jistě stojí za pěkný jednodenní výlet a z Litomyšle to sem máte co by kamenem dohodil... a zbytek došel. Kromě nově zrekonstruované rodné světničky skladatele Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba se město může pochlubit nejzachovalejším městským opevněním ve střední Evropě s mohutnými hradbami a jedním z nejbohatěji zdobených mariánských sloupů v Čechách. Nedaleko od města se také nachází jeden z nejstarších českých hradů, pověstná »vila českých královen« – majestátní Svojanov.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism a seriálem Lovci zážitků. Více ZDE

Fotogalerie
6 fotografií