Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Hanka musí vykonat pouť do Mekky: Ale až s muslimským manželem

Autor: max - 
18. srpna 2015
16:13

Dva roky strávily Hana Humpálová a Antonie Chrástecká v zajetí islamistů. Zatímco Tonča se dokázala brzy vrátit do normálního života, svět Hanky se točí okolo pěti pilířů islámu, tedy okolo pěti hlavních povinností řádné muslimky. Kromě vyznání víry, provádění pěti denních modliteb, dodržování půstu a poskytování almužny sem patří i vykonání pouti do Mekky. V některých oblastech muslimského světa je mezi základní povinnosti zahrnutý i džihád.

Vyznání víry

Jde pouze o ústní vyjádření příslušnosti k islámu. Věta, kterou musí pravidelně během modliteb pronášet i Hanka, v překladu znamená: „Vyznávám, že není božstva kromě Boha a Muhammad je posel Boží.“

Modlitba

Muslimové jsou povinni pronášet modlitbu pětkrát denně, a to pouze v arabštině. Má přesně určená pravidla. Praktikuje se za úsvitu, v poledne, odpoledne, za soumraku a v noci. Před modlitbou jsou věřící povinni očistit si ruce. Muslim se vždy modlí směrem k Mekce. Zvláštní postavení mezi modlitbami má páteční polední modlitba. Při té se muslimská obec shromažďuje v mešitě k hlavní bohoslužbě.

Almužna

Třetím pilířem islámu je zákonem ustanovená almužna – zakát. Jde o náboženskou daň, která se vyplácí z majetku přesahujícího hodnotu přesně stanoveného minima. Muslimové ji vnímají jako částečné vrácení majetku, který Bůh umožnil lidem získat. Určené minimum se přepočítává na zlato. Pokud má někdo více než 84 gramů zlata (tedy přibližně 70 tisíc korun), odvádí z nadbytku 2,5 % jednou ročně.

Půst

Mezi nejznámější půsty patří ten v měsíci ramadánu. Během něj nesmí věřící od svítání do soumraku jíst, pít nebo užívat léky, které nejsou životně důležité. Přes den je rovněž zapovězen pohlavní styk.

Pouť

Každý muslim musí jednou za život vykonat pouť do Mekky – hadždž. Hanky se zatím tato povinnost netýká. Jako jediný člen rodiny, který se přiklonil k islámu, může vykonat pouť do Mekky pouze za doprovodu budoucího muslimského manžela.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu. - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

evita5555 ( 24. srpna 2015 09:02 )

Čo môže byť za zázračným prepustením a za závislosťou na isláme? Keď ich tie zvery prepustili, museli mať veľmi silnú záruku, že dievčatá tu budú robiť to, čo od nich džihádisti budú chcieť a nebudú prezrádzať tajomstvá o nich. A ja vidím len jednu takú možnosť a tou je napríklad dieťa ako záloha. A informácie, že v jej blízkom okolí bude mať kontrolóra zo strany imigrantov. Tá žena je veľmi nebezpečná, tá urobí čokoľvek, aby jej nezabili dieťa. Čo na to odborníci?

catherin4 ( 20. srpna 2015 13:32 )

Nie je pravda, že moslimovia sa nezabíjajú medzi sebou. Hlavne teda zabíjajú a mrzačia ženy, niekedy len preto, že sa pozreli na nejakého muža. Alebo ich oblejú kyselinou za to, že nejakého nápadníka odmietli. Niektoré ten útok prežijú a sú doživotne zmrzačené, niektoré nie. Žena má u nich ďaleko nižšiu hodnotu ako ktorékoľvek zviera a Hanka je dobre sprostá, že tú vieru prijala. A že psychologička.

nojasne ( 19. srpna 2015 23:09 )

Tak to pozor ! Islám anální sexx zakazuje. Leda s velbloudem, pokud se nedá sehnat velbloudice.

milan1959 ( 19. srpna 2015 18:39 )

Už to neber

pjotri ( 19. srpna 2015 13:22 )

 Muj nazor: v miste, kde byly obe jalovice drzeny, se praktikoval MILITANTNI islam a nevidim duvod, proc by jim byl v mistni rodine, kde zily, vstepovan islam jiny. To za prve. Pokud se tedy jedna z nich - "vzdelanim" psycholozka (uvozovky proto, ze tento obor absolutne neuznavam)- priklonila k islamu, NIKOLIV proto, aby tam prezila (pokud by to tak bylo, ihned po navratu by se na to vykaslala, jako Tonca), anobrz proto, ze ji tento militantni islam oslovil, pak bacha na ni!! V takovem pripade se totiz uz nejedna o svobodu vyznani, ale potencialni ohrozeni nas vsech. To za druhe. Za treti, proc si zachovava viru a zvyky? Neni to tak, ze uz je vdana za dzihadistu a ted, v podstate ocekava jeho prichod ve vlne "uprchliku"? To by byl, myslim, raciomalni duvod, proc dale praktikuje. Pokud by se tu objevil jeji manzel a zjistil, ze je neverici, ze ho oblbla, urcite by ukoncil jeji trapny pusobeni na tomto svete. A za ctvrte, az s nim pojede do Mekky, nastane - mozna - ten den, kdy bude vycvicena, jak se opasat dynamitem, vlitnou do plnyho supermarketu, zarvat "Allah akbar!" a odpalit se. Protoze pokud veri militantnimu islamu, je to velice pravdepodobny. Mimochodem, z ceho zije??? Mam v pameti videa, na kterych skemraji o vyplaceni, o to, kde chteji byt pohrbeny. Ale pokud obe konvertovaly k islamu, byt jen naoko, musely uz tenkrat vedet, ze je nemuzou zabit - islam totiz zakazuje zabijet muslimy. Proste na tom videu to byla jedna veeeelika lez. A pokud nepracuje - a ona nepracuje, to by to Blesk jiste vypatral - z ceho zije? Jsou jeji rodice tak naivni, ze se koukaji, jak se 5x denne klani na koberecku k Mekce a dal ji zivi? Nechodi ji, nahodou, prachy na konto - klidne i v cizi zemi - prachy od muslimskyho manzela, nebo treba Al kajdy? Tady by uz ustava CR, ktera evidentne s takovymi pripady nepocita, nemela platit, pokid jde o svobodu vyznani. Uvaha na zaver: JAK JE MOZNY, ZE PSYCHOLOZKA, KTERA BY SNAD MELA BYT PSYCHOLOGICKY ODOLNEJSI, PODLEHLA ISLAMSKEMU UCENI??? Ze

Zobrazit celou diskusi