Podle státního zástupce se dotačního podvodu v někdějším Fondu hejtmanky Ústeckého kraje dopustili dva podnikatelé ze severní Moravy. Konkrétně Petr Hartmann a Marcela Krplová. Kauza se týká projektu Kouzla sakrálních památek Ústeckého kraje z roku 2010.

Krplová s Hartmannem údajně způsobili škodu tři miliony korun,“ řekl ČTK okresní státní zástupce Pavel Kaláb. Třímilionovou dotaci dostalo v roce 2010 občanské sdružení Madleine, které Krplová zakládala.

Krplová s Hartmannem údajně zadávali jednotlivé dílčí části projektu spřízněným firmám. Náklady na projekt prý byly nadhodnocené už ve chvíli, kdy o dotaci žádali. Přes spřízněné firmy si tak oba chtěli opatřit doklady na tři miliony pro účetnictví, ačkoli takové náklady ve skutečnosti vynaloženy nebyly, a tudíž by tuto částku získali pro vlastní potřebu.

Cílem projektu bylo zmapování a přiblížení kouzla sakrálních památek návštěvníkům Ústeckého kraje, a to formou tištěných publikací a webové prezentace s profesionálními obrazovými a textovými podklady,“ řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

V případě, že se prokáže, že se Krplová s Hartmannem dopustili dotačního podvodu, hrozí jim až osmileté vězení. Podle ČTK podala Krplová proti trestnímu stíhání stížnost, kterou však zamítlo státní zastupitelství a později i Ústavní soud.

Fotogalerie
5 fotografií