Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o registr vozidel: Ťokovo ministerstvo zpochybňuje kompetenci soudu, zlobí se antimonopolní úřad

Ministra dopravy Dana Ťoka rozlítilo zastavení soutěže na registr vozidel.
Ministra dopravy Dana Ťoka rozlítilo zastavení soutěže na registr vozidel.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, archiv)
Autor: simao - 
27. srpna 2015
16:55

Kvůli registru vozidel se strhla přestřelka mezi úřady. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS, lidově antimonopolní úřad) vytýká ministerstvu dopravy Dana Ťoka (ANO), že nejen pochybilo při zadání tendru na registr vozidel, ale navíc zpochybňuje autoritu a kompetentnost Nejvyššího správního soudu.

Ministerstvo dopravy kritizuje rozhodnutí antimonopolního úřadu o zrušení soutěže na provoz registru vozidel, který vyřizuje žádosti spojené s přihlašováním a odhlašováním automobilů. „Výběrové řízení na levnější provoz Centrálního registru vozidel je zastaveno a Ministerstvo dopravy nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ postesklo si Ťokovo ministerstvo na svých stránkách.

V prohlášení dodalo, že toto rozhodnutí sice respektuje, ale nesouhlasí s ním a podá proti němu dovolání. „Ministerstvo dopravy musí nyní v každém případě zajistit bezproblémový provoz registru vozidel a neobtěžovat lidi dalšími problémy s touto veřejnou službou,“ komentoval rozhodnutí ministr Dan Ťok (ANO). A má pravdu, problémů již bylo dost a v paměti řady řidičů jsou dlouhé fronty a hodiny čekání při dřívějším „padání“ registru.

Nyní se však do slovní rozepře pustily dva úřady. Ťokovo ministerstvo se chce soudit, tendr vyhrálo O2, a tak s ním chce uzavřít smlouvu. Podle ministra nejsou důvody ke zrušení soutěže racionální. Jenže to se antimonopolnímu úřadu nelíbí. „Ministerstvo, které je jedním z vrcholných orgánů výkonné moci ve státě, přitom svou reakcí zpochybňuje autoritu Nejvyššího správního soudu (NSS) a jeho kompetentnost k výkladu práva,“ ohradil se ve čtvrtek v tiskové zprávě antimonopolní úřad. 

Pochybilo Ťokovo ministerstvo dopravy?

Podle ÚOHS ministerstvo dopravy jako zadavatel pochybilo, když do soutěže zapracovalo nejasnou podmínku, kterou museli uchazeči splnit – do zakázky prý zařadilo „použití příliš obecného pojmu ‚vzdělání technického směru‘ v požadavcích na kvalifikaci realizačního týmu uchazečů.“

„Tento termín je v řadě oblastí i v některých zákonech dostatečně srozumitelný a běžně používaný. Pro oblast veřejných zakázek však bylo NSS v září loňského roku jednoznačně judikováno, že uvedený pojem je příliš obecný a připouští různé výklady,“ uvedl antimonopolní úřad v prohlášení.

Po zrušení tendru však ministr Ťok reagoval nespokojeně s tím, že poslední výroky antimonopolního úřadu hospodářskou soutěž nechrání, ale naopak brzdí nebo zamezují. „Já bych se chtěl zeptat a v tomto případě přímo pana předsedy, který vystudoval Báňskou technickou univerzitu v Ostravě, jestli nerozumí výrazu vzdělání technického směru,“ vzkazoval Ťok šéfovi ÚOHS Petru Rafajovi.

Ve čtvrtek se pak dočkal ministr odpovědi. „Pokud by si však pracovníci Ministerstva dopravy a pan ministr Ťok rozhodnutí Úřadu a rozsudek NSS přečetli a měli dost odvahy podívat se pravdě do očí, nemohli by takto argumentovat a vystupovat způsobem, který naznačuje, že nerespektují autoritu NSS,“ uvedl v prohlášení antimonopolní úřad.

Ministerstvo podle něj bylo v době přípravy soutěže s rozsudkem seznámeno a na nejednoznačnost kritéria jej měl upozorňovat i jeden z dodavatelů v samotném průběhu řízení. „Mělo tedy možnost tento problém vyřešit tak, že by konkretizovalo vzdělání, které je pro zadavatele vzhledem k dané zakázce žádoucí,“ uvedl ÚOHS.

Antimonopolní úřad upozornil, že si je prý vědom důležitosti této veřejné zakázky a možné úspory veřejných prostředků. Jenže toto pochybení prý nešlo tolerovat. „Uchazeči o zakázku si u tohoto termínu nemohou být jisti, jaké vzdělání bude zadavatelem do této neurčité kategorie zahrnuto a jaké nikoliv. Domyšleno ad absurdum, podle nastavených kritérií by ministerstvo u zakázky na IT služby muselo akceptovat nabídku uchazeče, jehož realizační tým by sestával ze stavebních inženýrů či kameramanů,“ stojí ve vysvětlení antimonopolního úřadu, které je mířeno na Ťokovu partu z ministerstva dopravy.

petram11 ( 28. srpna 2015 10:32 )

Dobrej amatérismus, ten Ťok... zakázku včas vypsat neumí, ale brblat to mu jde. Jestli teď honí termín, tak jen proto, že vypsal zakázku dost pozdě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa