Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exekuce dostaly přes ruce! Bibli, psa či pračku vám nesmí po změně zákona zabavit

Autor: Milan Kolář - 
1. září 2015
21:01

Dluh není druh. Zvlášť když si pro něj přišel exekutor. Kvůli pár tisícovkám se zabavovaly domy. Ode dneška je díky změně zákona s tímhle konec a dlužníkům se ulevilo. Opačný pocit mají ale věřitelé...

Novela občanského soudního řádu a zákona o exekutorech, která platí od 1. září, hovoří jasně – už nikdo nepřijde o dům či byt kvůli dluhu nižšímu, než je třicet tisíc. Ač to zní logicky, faktem je, že případů, kdy lidé přišli kvůli pokutě za jízdu načerno o bydlení, byla celá řada.

Zároveň jsou před exekutory ochráněny i některé věci z domácnosti dlužníka. Na zemi už spát nebude, protože mu zůstane postel. Ani zima by mu neměla být, neboť bude mít peřiny, dokonce povlečené, a topení zůstane také na svém místě. Bude-li mít hlad, může sáhnout do lednice. I ta bude nadále nedotknutelná, stejně jako stůl, židle, nádobí, sporák nebo pračka a další obvyklé vybavení. Mělo být sice chráněno už dřívější úpravou, ovšem v praxi tomu tak nebylo.

Nyní se exekutor nesmí dotknout ani věcí osobního charakteru, čehož bylo v minulosti často zneužíváno. Exekutoři zabavili rodinné album fotografií, snubní prsteny nebo malému dítěti oblíbeného plyšáka, aby dlužník „změkl“. Nezřídka se pak stávalo, že si narychlo půjčil další peníze u lichvářských společností a dluh ještě narostl. Každá exekuce musí být zachycena na videozáznamu. Má to ochránit jak vykonavatele samotné, tak dlužníky.

Exekutoři změny zákona ve prospěch dlužníka kritizují. „Je potřeba vzít v úvahu také druhou stranu mince. Některé pohledávky do 30 000 Kč se mohou totiž stát de facto nevymahatelnými, a to v případě, že jediným zpeněžitelným majetkem dlužníka je právě dům nebo byt,“ řekl Blesku Petr Pařízek, mediální zástupce Exekutorské komory.

Co se nesmí zabavit?

  • obvyklé vybavení domácnosti: topení, postel, peřiny a povlečení, stůl, židle, nádobí, lednička, sporák, pračka
  • snubní prsten
  • studijní a náboženská literatura
  • oblečení a obuv
  • školní potřeby a dětské hračky
  • písemnosti a fotografie osobní povahy
  • zdravotnické potřeby
  • hotovost do dvojnásobku životního minima (u jednočlenné domácnosti 6820 Kč)
  • pes nebo kočka

Kolik bylo exekucí

2011 ..........................936 219

2012 ....................... 820 420

2013 .........................731 942

2014 ........................828 771

2015 .......................378 973*

*číslo za první pololetí (Info Exekutorská komora ČR)

lug70 ( 2. září 2015 00:11 )

Ví někdo o nějaké jiné zemi, kde je exekutor soukromým podnikatelem s ochranou veřejného činitele? Všude na světě jsou exekutoři státními zaměstnanci a jak to, že ne u nás? Další věc, všude ve světě je lichva trestným činem, dokonce i v diktátorských režimech. V islámských zemích je lichva považována za jeden z nejtěžších zločinů, který se trestá smrtí. U nás je lichva v podstatě legální a neštítí se ji u nás provozovat ani nadnárodní banky. Sice nedávno byl přijat zákon, který by měl lichvu řešit, ale je opět "nemastný, neslaný" (záměrně), takže lze jej snadno obejít. Stačí tyto dvě věci změnit a většina exekutorských nešvarů vymizí sama, jako mávnutím kouzelného proutku. Jenže není zájem, exekutorská mafie má dlouhé prsty.

jarypadlo ( 1. září 2015 22:14 )

 https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . .Pěkný kulový,když někdo chce soudit i z křivého obvinění,udělá to opět křivě.A protože jasně soudce neuměl číst,neuměl číst ani nikdo další a exekučně kradli až mu ukradli další kus těla.Nevěřím zákonům a spravedlnosti.

japos22 ( 1. září 2015 22:02 )

Nejezdím načerno v hromadné dopravě, tak jsem vklidu

handgood ( 1. září 2015 21:57 )

Můžou ti zabavit oblíbenou tchýni.

japos22 ( 1. září 2015 21:03 )

Nemám psa, Bibli ani pračku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa