Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

"Nemoc" českých žen: Jen co splatí dluh, už vyrážejí na nákupy

Ženy mají větší tendence utrácet, odhalil průzkum.
Ženy mají větší tendence utrácet, odhalil průzkum.  (Autor: Blesk - Karel Kopáč - ilustrace)
Autor: ula - 
4. října 2015
08:13

Třetina Čechů by po splacení dluhů své budoucí úspory utratila. Větší tendenci utrácet mají ženy, které sní o tom, že pokud jim zbydou peníze, pořídí si lepší bydlení nebo vysněnou dovolenou. Naopak muži by si raději koupili nové auto.

Češi sní o novém bydlení nebo dovolené

Třetina zadlužených Čechů by po splacení finančních závazků své úspory utratila, 40 % by naopak odložilo peníze stranou a snažili by šetřit. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS realizovaného pro společnost KRUK.

Pětina Čechů by peníze navíc použila k zaopatření svých dětí, další pětina by naopak šetřila na stáří. 35 % Čechů by si chtělo užívat - peníze by utratili za nové bydlení, za vybavení domácnosti, za elektroniku, pořídili by si vysněné auto nebo by odjeli na dovolenou.

„Dluhy představují pro řadu lidí zkušenost, kterou by v budoucnu neradi opakovali. Jedním z předpokladů je naučit se efektivně řídit domácí rozpočet a začít si vytvářet finanční rezervy pro případy neočekávaných výdajů,“ říká Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Ženy a mladí lidé rádi utrácejí

Ušetřené peníze mají větší tendenci utrácet ženy než muži. Právě ony sní o novém bydlení, dovolené nebo o novém vybavení domácnosti. Naopak 33 % mužů by si přálo nové auto. Šetřit se nechce mladým lidem ve věku 27 - 35 let. S rostoucím věkem se samozřejmě projevuje tendence více šetřit a utrácet spíše za běžné výdaje. 

Kde se utrácí nejvíc?

Nejmenší touhy utrácet mají lidé v hlavním městě, kteří raději šetří na horší časy. Stejně jsou na tom Moraváci, peníze navíc by si raději šetřili. Obyvatelé Čech by naopak investovali do větších nákupů.

davidvozak ( 19. října 2015 14:20 )

Dobrý den. Pokud je tomu skutečně tak, jak je v článku uvedeno, pak nelze než daný postup odsoudit. Denodenně se setkáváme s desítkami případů, kdy dlužníci nezvládají splácet své dluhy. Nezbývá jim, než využít oddlužení. Jiná cesta, jak se zbavit dluhů či exekucí v našem právním řádu není. Hezký den JUDr. David Vozák, www.abivia.cz

lepabrena ( 5. října 2015 14:03 )

Investice do vlastní střechy nad hlavou není "nemoc" českých žen, ale rozumná investice v zemi, kde 25 let po převratu je sociální bydlení sprosté slovo, a pokud člověk onemocní, zestárne, ztratí práci anebo vše dohromady, tak si v nájemním bydlení může vybrat jenom vhodné místo pod mostem- i když tato místa jsou už sociálními případy přeplněny. V Praze žijí bezdomovci také v parcích, případně v lese. Každý rok jich umrznou desítky. V Německu, kam emigrovali po sovětské okupaci moji blízcí, bylo naopak už v roce 1969 sociální bydlení samozřejmostí- a to byl Německo po válce zničené a v rozvalinách a to většina německých mužů v produktivním věku padla v Rusku a z ruského zajetí se jich vraceli po letech stovky. Bydlení u domácího= poukázka na bydlení pod mostem.

Zobrazit celou diskusi