Je to jasné jako facka, u Miloše Zemana se dostali na černou listinu. Dvojice rektorů se po sporech s prezidentem o jmenování profesorů nebude účastnit říjnové slávy na Hradě ani letos. „Pozvánku jsem nedostal,“ potvrdil v pátek odpoledne Blesk.cz rektor budějovické univerzity Libor Grubhoffer.   

Stejný je i případ brněnského rektora Mikuláše Beka. „Mohu potvrdit, že pozvánka pro pana rektora na Pražský hrad na 28. října ani letos nepřišla,“ dodala pro Blesk.cz mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. „Dnes jsme to ověřovali. Je to potřetí za sebou,“ prozradila.

Stará „láska“ zkrátka nerezaví, Bek s Grubhofferem nadále patří mezi ty, kdo mají na Hradě dveře zavřené. Přidala se k nim i norská velvyslankyně v ČR Siri Ellen Sletner, které prezident zrušil pozvánku na 28. říjen na základě norské kauzy Češky Evy Michalákové a jejích odebraných synů.

„Jde o bytostné právo pana prezidenta. Osobně si nemyslím, že oba zmíněné, vzhledem k jejich vyhraněnému antizemanismu, tato věc trápí,“ komentoval nepozvání rektorů pro Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Se Zemanem se v otázce uprchlíků neshodnou

Jiří Ovčáček má přitom patrně pravdu. Mluvčí Masarykovy univerzity Fojtová dodala, že rektor Bek se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že je podle něj potřeba věnovat se důležitějším věcem – jako je novela vysokoškolského zákona nebo financování vysokých škol.

Právě v pátek se ostatně rektoři sešli na zasedání České konference rektorů v Českých Budějovicích. Řešili mj. pokles rozpočtu pro vysoké školy, ale také otázku migrační krize. Se závěrem, že se vysoké školy staví proti nacionalistickým až extremistickým postojům, které se v souvislosti s uprchlickou krizí mezi veřejností objevují.

„Řada vysokých škol dělá různé aktivity. Jsme připraveni imigrantům pomoci a usnadnit jim začlenění například různými kurzy a další nabídkou vzdělávání,“ řekl ČT rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Čím přispěl k této diskusi českobudějovický rektor Grubhoffer? „Zcela konkrétním případem: My máme přeshraniční studijní obor s lineckou univerzitou Jana Keplera a teď jsem byl vyzván kolegy právě z této univerzity, protože se tam objevil první Syřan, zájemce o studium biochemie. Má odstudovány čtyři roky na jedné syrské univerzitě. Je zájem, aby vstoupil do našeho přeshraničního programu, což já velice vítám. Hledáme způsob, jak to celé zúřadovat,“ prozradil Blesk.cz Grubhoffer.  

S prezidentem Zemanem se na názoru na imigranty neshodne. Zatímco Miloš Zeman tvrdí, že k nám uprchlíky nikdo nezval, budějovický rektor upozorňuje: „Ani v tomto problému se s panem prezidentem neshoduji, protože zastávám názor, že musíme udělat pro imigranty všechno, co je třeba a co se očekává od civilizované země. To znamená, že bychom měli být solidární s ostatními zeměmi EU a s těmi, kteří skutečně chtějí pomáhat imigrantům. Jsem jednoznačně zastánce tohoto přístupu,“ řekl Blesk.cz Grubhoffer.

Rektor Jihočeské univerzity je ostatně jedním z těch, kteří podepsali Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti. Právě tu výzvu, kterou hradní mluvčí Ovčáček ostře kritizoval za to, že „prohlubuje příkop mezi tzv. elitami a českou společností“.

Fotogalerie
17 fotografií