Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volkswagen bude za skandál tvrdě bit. Lživé emise firmu prý uvrhnou do ztráty

Autor: ČTK, kle - 
9. října 2015
18:45

Hlavní značka VW německého koncernu Volkswagen se letos propadne do ztráty, protože bude muset vzít na svá bedra většinu nákladů z emisního skandálu automobilky. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Divize VW přitom v pololetí vykázala zisk 1,43 miliardy eur (téměř 39 miliard korun).

Volkswagen se ke zprávě odmítl vyjádřit. Výsledky za třetí čtvrtletí firma zveřejní 28. října. Zisk celé skupiny, jejíž součástí jsou také značky Audi, Porsche či Škoda Auto, činil v pololetí 6,82 miliardy eur (184 miliardy korun). Divize VW se na zisku podílela 21 procenty.

Koncern již dříve oznámil, že ve třetím čtvrtletí dal stranou na pokrytí budoucích oprav a dalších výdajů spojených se skandálem zatím 6,5 miliardy eur (176,2 miliardy Kč).

Podle jednoho ze zdrojů velká část těchto nákladů půjde na účet právě hlavní značky, která je největší divizí automobilky podle prodeje i podle příjmů.

Volkswagen minulý měsíc přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovým motorem po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s výsledky měření emisí. Z toho bylo pět milionů vozů hlavní značky VW. Tyto vozy nyní budou muset do servisu.

Největší skandál v 78leté historii Volkswagenu snížil cenu akcií automobilky o více než třetinu a donutil k odchodu dlouhodobého generálního ředitele.

rodrigues ( 9. října 2015 20:28 )

milé VW...počítejte s tím, že z USA přijde 90% žalob a to u nich jezdí ve vašich autech maximálně procento lidí...a proto pevně doufám, že to jejich slavné TTIP, pošlou rozumní lidé k šípku!

Zobrazit celou diskusi