Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman žene romské děti do povinné školky. Aby se naučily česky

Autor: jp - 
2. listopadu 2015
20:45

Prezident Miloš Zeman je příznivcem povinné předškolní výchovy, minimálně v některých případech. Podle něj přijde k duhu zejména romským dětem. Zeman to uvedl na setkání s obyvateli Zámrsku během své návštěvy Pardubického kraje.

Povinná předškolní výchova je podle Zemana nutná u dětí s rizikem, že nezvládnou při nástupu do školy učivo a nemají základní hygienické návyky. Mezi ně patří právě Romové.

„Měli bychom kromě toho chápat, že v romských rodinách se často hovoří romsky a ty děti pak mají handicap, jakmile přijdou do první třídy, že nerozumí učiteli,“ míní prezident.

Podle Zemana by to pro ně mohla být výhoda k dalšímu vzdělávání. „Já bych tedy dal předškolní výchovu minimálně v rámci jednoho roku právě v jejich prospěch a v jejich zájmu. Ne jako diskriminaci, ale pomoc dětem tohoto typu. A pokud někteří rodiče budou mít zájem se přidat, tak to ať je již dobrovolné,“ řekl prezident.

Zemana v Zámrsku přivítali kromě 280 lidí i červené trenýrky. Přinesli je tam dva muži ze sousední obce Dobříkov. „Je to symbolika toho, co udělala skupina Ztohoven na Hradě. Nevím, jestli se už našla standarta. Ale pokud ne, tak ji rádi věnujeme,“ řekl jeden z nich v kominickém oděvu při předstoupení před hlavu státu.